DOČEKAO SINA POSLE 8 MESECI, PA UMRO: Almog bio talac od početka rata, dan posle dolaska kući, otac mu preminuo
Foto: AP/Tomer Appelbaum

DOČEKAO SINA POSLE 8 MESECI, PA UMRO: Almog bio talac od početka rata, dan posle dolaska kući, otac mu preminuo

Planeta -

Otac izraelskog taoca Almoga Meir Jana (22), koji je spasen tokom vojne operacije u Gazi, umro je samo jedan dan pre nego što je mogao da se ponovo spoji sa sinom, prema rečima rođaka.

Podsećamo, njegov sin Almog Meir Jan je držan osam meseci kao talac, nakon što je otet sa muzičkog festivala "Nova" na samom početku invazije, tačnije 7. oktobra.

On je bio jedan od četiri taoca koji su spašeni iz centralne Gaze u subotu, u vazdušnom i kopnenom napadu koji je takođe ubio desetine Palestinaca.

"Bio je zalepljen za televizor"

U mesecima pre Almogovog puštanja, zdravlje njegovog oca Josija se pogoršalo i on je bio "zalepljen za televiziju", rekla je njegova sestra Dina izraelskoj televiziji "Kan".

- Bio je zabrinut da je Almog u rukama ubica i šta mu se dešava i kroz šta prolazi - rekla je gospođa Jan.

Veruje se da je Josi Jan umro od srčanog udara.

- Moj brat je umro od tuge i nije stigao da vidi svog sina kako se vraća - rekla je Dina Jan.

Pohvale, ali i osude, stigle su sa svih strana

Spasavanje Almoga Jana i još tri taoca dočekano je sa zadovoljstvom i olakšanjem u Izraelu, pošto je premijer Benjamin Netanjahu pohvalio specijalne snage za "kreativno i hrabro delovanje". Ali humanitarni namet operacije, koja je uključivala salve izraelskih vazdušnih napada, izazvao je osudu.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da su u operaciji poginule 274 osobe. Ako se potvrdi, to bi bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Gazi od početka sukoba.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je broj poginulih manji od 100.

Katarski premijer pozvao je na intenziviranje globalnog pritiska na Izrael da zaustavi svoju "varvarsku agresiju" u Gazi, tokom samita u Dohi u nedelju.

Pored Almoga Meira Jana, tokom operacije su spaseni taoci Noa Argamani (26), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (41).

Povratak četiri taoca je najveća takva operacija otkako je 7. oktobra počeo rat sa Hamasom, piše "Skaj njuz". Oko 1.200 ljudi je ubijeno tog dana na jugu Izraela, dok je oteto oko 250. Više od 100 talaca je oslobođeno tokom prekida vatre u novembru u zamenu za palestinske zatvorenike.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu je do sada poginulo više od 36.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja enklave.

Kako je tekla akcija spasavanja

Naziv zajedničke operacije IDF-a, agencije Šin Bet i policijske operacije za spasavanje četvoro talaca iz Pojasa Gaze je "Seme leta", preneo je "Tajms of Izrael".

U 11 časova je izdato naređenje oficirima Jamama i Šin Beta da upadnu u dve višespratnice u Nuseiratu u centralnoj Gazi, gde je Hamas držao taoce Nou Argamani, Almoga Meira Jana, Andreja Kozlova i Šlomija Živa.

Zgrade su bile udaljene oko 200 metara, a odluka da se ide na oba istovremeno, a ne samo na jedno od lokacija, bila je zbog mogućnosti da Hamas ubije taoce nakon što identifikuje akciju spasavanja.

Argamani su čuvari Hamasa držali sami u kući palestinske porodice, dok su ostala tri taoca držana u zasebnoj kući. Prema IDF-u, Hamas plaća takvim porodicama da drže taoce u svojim domovima, navodi list.

U kući u kojoj su držani Meir Jan, Kozlov i Ziv izbila je velika pucnjava, tokom koje je u Hamasovom požaru teško ranjen glavni inspektor Jamama, Arnon Zamora, komandant spasilačkog tima u drugoj zgradi.

Kurir.rs/Blic/BBC

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track