UPRKOS ODBIJANJU UČEŠĆA RUSIJE Na mirovnom samitu o Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, prisustvuje 90 zemalja i organizacija
Foto: X/ZelenskyyUa

ODRŽAVA SE U SUBOTU I NEDELJU

UPRKOS ODBIJANJU UČEŠĆA RUSIJE Na mirovnom samitu o Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, prisustvuje 90 zemalja i organizacija

Planeta -

Gotovo 90 zemalja i organizacija, od kojih polovina iz Evrope, potvrdilo je učešće na mirovnom samitu o Ukrajini koji se održava ovog vikenda u Švajcarskoj uprkos odbijanju učešća Rusije, rekla je danas predsednica Švajcarske Viola Amherd.

Ona je novinara u Bernu rekla da je cilj samita koji se održava u subotu i nedelju da se odredi put ka mogućem miru gotovo 28 meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i rata koji i dalje traje.

"Ovde se ne radi o propagandi. Ovde se radi o osnovi za humanitarnu pomoć koju daje Švajcarska na osnovu podržavanja mira i o pružanju platforme za pokretanje dijaloga", rekla je ona.

Rekla je da su učesnici, od kojih će oko polovinu predstavljati šefovi država ili vlada, uglavnom vođe zemalja, ali da je jedna "šačica" njih iz organizacija kao što su Ujedinjene nacije.

Očekuje se da će neki šefovi država ili vlada uključujući predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca prisustvovati samitu u Birgenštoku na obali jezera Lucern.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, Ukrajina
foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Sergei Bobylev, PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Potpresednica SAD Kamala Haris prisustvovaće u ime SAD, a njoj će se pridružiti savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednosst Džejk Saliven u okviru američke delegacije.

Poslato je oko 160 pozivnica i Amherd je rekla da nije "razočaranje" za Švajcarsku vladu da je do sada manje od 100 potvrdilo učešće u prvoj fazi mirovnog procesa.

Švajcarske vlasti su saopštile da se konačan spisak učesnika očekuje do petka ali da ključne zemlje u razvoju kao što su Turska, Južna Afrika i Brazil nisu nagovestile da li će učestvovati. Indija će učestvovati ali se ne zna na kom nivou.

Prema izjavama švajcarskih zvaničnika Brazil i Kina rekle su da neće prisustvovati ako obe zaraćene strane ne budu učestvovale.

Peking je na vrhu zemalja koje podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina od početka rata i ranije je saopštio da će kriterijumi za učešće Kine biti teški da se ispune.

Ukrajina, poljski avioni
foto: Losevsky Pavel / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, AP Czarek Sokolowski

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis takođe se obratio novinarima i rekao da je Švajcarska više puta ukazala da ne može biti mirovnog procesa bez Rusije. "Pitanje nije da li će se Rusija uključiti, pitanje je kada će se uključiti", rekao je on.

On je takođe rekao da je Švajcarska u čestom kontaktu sa vlastima u Moskvi o toj konferenciji.

Ukrajina je pomogla da se koordiniše samit i očekuje se prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Kasis je rekao da su švajcarski zvaničnici morali da odmeravaju i to da Ukrajina možda ne bi učestvovala ako je predstavljena Rusija.

Švajcaarski zvaničnici su rekli da je cilj konferencije da se postavi kurs ka "trajnom miru" u Ukrajini i da se postigne "zajedničko razumevanje" oko toga kako do toga stići, da se sastavi mapa puta o tome kako da se obe strane uključe u pregovore. Na dnevnom redu samita su i nuklearna bezbednost, humanitarna pomoć i prehrambena bezbednost.

Do 4.000 pripadnika vojske će biti raspoređeno da osiguraju bezbednost i podrže vazdušni prevoz, nadzor, i postave bezbednosne ograde za događaj, rekli su zvaničnici. Oni su dodali da je zabeleženo povećanje sajber napada pred samit, ali nisu dali detalje.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

03:36

SAMIT U DAVOSU JE ODLIČNA PRILIKA ZA SRBIJU! Zavišić: Očekujem da će DVA PITANJA biti glavna, bez njihovog rešenja nema napretka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track