UKRAJINI JE OSTALO MALO VREMENA: Zapad zna da mora da pokrene akciju ili će izgubiti!
Foto: Shutterstock

UKRAJINI JE OSTALO MALO VREMENA: Zapad zna da mora da pokrene akciju ili će izgubiti!

Planeta -

Početkom juna SAD i Nemačka dozvolile su Ukrajini da koristi zapadno oružje na ruskoj teritoriji. Šta to znači za dalji tok rata?

Nemačka vlada je dugo oklevala: da li Ukrajini, koju je napala Rusija, dozvoliti da upotrebi nemačko oružje protiv ciljeva u ruskoj pograničnoj oblasti? Zabrinutost iza ovog pitanja bila je da li bi Kremlj tada mogao da posmatra Nemačku kao zaraćenu stranu.

Šolc odobrio upotrebu nemačkog oružja

Ali nakon što su SAD dale Ukrajini dozvolu za američko oružje, kancelar Olaf Šolc je odustao od uzdržanosti. Osigurati mir danas znači „da podržavamo Ukrajinu“, rekao je Šolc i takođe odobrio upotrebu nemačkog oružja. Pravi način je, kako je rekao, da se uvek pažljivo konsultuju sa partnerima i saveznicima pre donošenja „tako dalekosežnih odluka” i odvagaju sve rizike. Međutim, obe dozvole su povezane sa uslovom da Ukrajina koristi zapadno oružje samo za kontranapade u odbrani Harkovske oblasti.

Za gađanje ciljeva na susednoj ruskoj teritoriji, nemački arsenal mogao bi da uključi protivvazdušni raketni sistem Patriot dometa od oko 70 kilometara, kao i višecevni raketni bacač MARS II koji može da gađa ciljeve udaljene oko 80 kilometara.

Prošle godine SAD su opremile Ukrajinu raketama ATACMS dometa 165 kilometara. Varijanta sa najvećim dometom može da pogodi ciljeve udaljene do 300 kilometara.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: AP Fabian Sommer

- Oslobodivši resurse za Ukrajinu, Zapad se prilagodio novoj ratnoj realnosti - kaže Frank Zauer, stručnjak za međunarodnu politiku na Institutu Metis na Univerzitetu Bundesvera u Minhenu.

Šta za Ukrajinu znači upotreba američkog oružja?

- Dugo smo gledali kako Rusija svakodnevno bombarduje urbana područja Ukrajine, posebno Harkov, iz svog vazdušnog prostora i sa mesta blizu granice, sa razornim posledicama po civilno stanovništvo - kaže Zauer u intervjuu za Dojče vele.

- Sada je moguće granatirati (ruske) aerodrome sa kojih su poleteli ovi lovci-bombarderi i uništiti ih već na zemlji, a moguće je uticati i na infrastrukturu kao što su piste. Time se smanjuje broj ovih ruskih napada i na taj način povećava zaštitu civilnog stanovništva, ili samohodne haubice mogu se koristiti za napad na područja sa koncentracijom ruskih kopnenih snaga - zaključuje Zauer.

Kako nastavlja ovaj ekspert, ako ruski pritisak na oblast Harkova popusti, Ukrajina će moći bolje da brani druge delove linije fronta.

Zaštita fronta ili civila?

- Do sada smo bili suočeni sa strašnom dilemom: štititi front ili civile u pozadini - dodao je on.

Zapadu je postalo jasno da Ukrajina mora biti stavljena u poziciju iz koje može pokrenuti aktivnu akciju protiv Rusije, inače će izgubiti, objašnjava politički profesor i istraživač konflikta Andreas Hajneman, objašnjavajući novi iskorak Zapada.

Rusija aktivno ulaže u naoružanje

Da je za to ostalo malo vremena, postalo je jasno i zapadnim saveznicima. S jedne strane, Rusija masovno ulaže u svoju industriju naoružanja i ratnu mašinu, ali ta ulaganja još nisu stigla na bojno polje, kaže Hajneman. S druge strane, malo je verovatna dovoljna podrška Ukrajini pod mogućim novim predsednikom SAD Donaldom Trampom . A novi sastav Evropskog parlamenta posle izbora za EU ​​mogao bi da utiče na politiku EU prema Rusiji.

Kurir.rs/Večernji/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track