DEBAKL KONFERENCIJE U ŠVAJCARSKOJ: Na samitu se neće tražiti povlačenje ruskih trupa, prihvatiće se samo tri predloga Zelenskog
Foto: EPA Oleg Petrasyuk, AP

DEBAKL KONFERENCIJE U ŠVAJCARSKOJ: Na samitu se neće tražiti povlačenje ruskih trupa, prihvatiće se samo tri predloga Zelenskog

Planeta -

Zajednička izjava posle samita u Burgenštoku u Švajcarskoj neće sadržati zahteve da Rusija povuče trupe zbog stava nekih zemalja koje pridaju veliki značaj odnosima sa Rusijom.

Kako je preneo televizijski kanal NHK, pozivajući se na nacrt dokumenta, saopštenje će sadržati samo 3 tačke od 10 odredbi plana Vladimira Zelenskog.

Očekuje se da će konačna izjava odražavati samo pitanja osiguranja bezbednosti nuklearnih elektrana i bezbednosti hrane, oslobađanje zatvorenika i povratka dece, optužbe za otmicu koju je ruska strana više puta odbacivala.

U nacrtu se navodi i da je za postizanje mira potrebno učešće svih strana, a naglašava se i značaj učešća Rusije u diskusijama o ovom pitanju.

Odsustvo tačaka na kojima Kijev insistira, diplomatski izvor NHK objasnio je pozicijom nekih zemalja u razvoju iz Azije i Bliskog istoka, koje pridaju veliki značaj svojim odnosima sa Rusijom. Za Zelenskog je prioritet bio da se usaglasi sa svim učesnicima sastanka u Švajcarskoj i da se napravi zajednička izjava, napominje televizija.

Na samitu u Švajcarskoj koji se održava 15 i 16 juna očekuju se predstavnici 90 zemalja i međunarodnih organizacija.

Kurir.rs/NHK/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track