Pijan vozač koji je u direktnom sudaru u Lidsu usmrtio devojku i teško povredio sopstveno dete osuđen je na osam godina zatvora.

Džonaton Hopkinson (35) projurio je usred noći 160 kilometara na sat kroz centar Lidsa i udario automobil Alis Birkol (22) koja je prethodno uz dozvolu šefa napustila posao 15 minuta ranije. Alis je preminula od zadobijenih povreda dva dana kasnije u bolnici dok su Hopkinson i njegova ćerka, koja je tada imala osam godina, zadobili teže povrede.

Nesreća se dogodila 2022. godine.

Tužilac Majkl Smit rekao je u utorak na sudu u Lidsu da je samo nekoliko meseci nakon kobne saobraćajne nesrećeHopkinson ponovo uhvaćen u prebrzoj vožnji.

Sudija je Hopkinsona osudio na osam godina zatvora i izrekao mu diskvalifikaciju za vožnju u trajanju od 12 godina nakon čega će morati da ponovo polaže vozački ispit.

Detektiv Lindzi Pikels iz tima za istraživanje velikih sudara policije Zapadnog Jorkšira rekao je nakon izricanja presude da će Hopkinsonov slučaj biti primer drugima.

- Hopkinsonove akcije su izazvale smrt jedne mlade žene i neopisivo uništenje njene porodica prijatelja. Takođe je naneo teške povrede svom detetu. Naše misli su usmerene na Alisinu porodicu. Ništa je neće vratiti, ali se nadam da će danas izrečena kazna poslužiti kao poruka onima koji voze pod dejstvom alkohola ili droge - rekao je Pikels.