VOJNA INDUSTRIJA RADI PUNOM PAROM: Zbog rata u Ukrajini ogroman talas zapošljavanja, traži se sve - OD VARIOCA DO PROGRAMERA
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE FAJNENŠEL TAJMSA

VOJNA INDUSTRIJA RADI PUNOM PAROM: Zbog rata u Ukrajini ogroman talas zapošljavanja, traži se sve - OD VARIOCA DO PROGRAMERA

Planeta -

Zbog ruskog napada na Ukrajinu vojna industrija širom sveta doživljava nezapamćen uzlet i zapošljava hiljade novih radnika.

Dojče vele navodi da je reč o najvećem talasu zapošljavanja od završetka Hladnog rata.

Globalna vojna industrija zapošljava trenutno toliko radnika kao nikada u poslednjih nekoliko decenija.

Kako je istražio Fajnenšel tajms, 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine da zaposli nekoliko hiljada novih radnika.

Ukupno se radi o povećanju broja zaposlenih za deset odsto, a konkretno o 37.000 novih radnih mesta.

Najveći porast od kraja Hladnog rata

Nakon godina pada proizvodnje, vojna industrija sada beleži delom i rekordan broj narudžbina.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski, Ukrajina
foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Sergei Bobylev, PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Pored ruske agresije na Ukrajinu, globalnu glad za naoružanjem pojačala je i nesigurnost na Bliskom istoku, kao i ostala geopolitička žarišta, poput napetosti između Kine i Tajvana.

„Ovo je najveći skok narudžbina u odbrambenom sektoru od završetka Hladnog rata i to se sve događa u jednom relativno kratkom periodu“, rekao je za Fajnenšel tajms Jan Pie, generalni sekretar krovnog evropskog udruženja industrije naoružanja ASD.

Traže se stručnjaci svih profila

Spisak deficitarnih zanimanja u toj industriji je podugačak: od inženjera, preko programera i stručnjaka za kibernetičku bezbednost, pa sve do mehaničara i varilaca.

Najveći kadrovske potreba izrazio je evropski proizvođač raketa MDBA. Taj zajednički projekat koncerna "Erbasa", "BAE sistema" i "Leonarda" želi da poveća broj zaposlenih za 17 odsto, što konkretno znači 17.000 novih radnika.

MDBA pre svega proizvodi krstareće rakete Taurus i PVO-sisteme Patriot.

PVO sistem Patriot
PVO sistem Patriotfoto: Shutterstock

Šef kadrovske službe u italijanskoj kompaniji "Leonardo" Antonio Ljoti rekao je da je njegova kompanija u fazi „intenzivne potrage“ za novim radnicima, čak i više nego što je to bio slučaj tokom rata u Iraku i Avganistanu.

Preuzimanje radnika iz automobilske industrije

Najveća nemačka firma za proizvodnju oružja "Rajnmetal" takođe planira dodatno da poveća broj zaposlenih za više od deset odsto.

"Rajnmetal" i proizvođač automobilskih guma "Kontinental" u petak su najavili da će višak radnika iz "Kontinentala", koji se zbog slabije potražnje iz automobilske industrije nalazi u poteškoćama, preći u "Rajnmetal".

Zbog stalnog nedostatka kvalifikovanih radnika, nemačke firme poput proizvođača motora "Renk", takođe sve više traže radnike u inostranstvu, navodi Fajnenšel tajms.

To ukazuje i na još jedan izazov s kojim se industrija naoružanja suočava: mnogi poslovi zahtevaju kvalifikovane bezbednosne provere za kandidate, što zahteva vreme i ograničene resurse.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)

Bonus video:

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track