ČLANICA NATO ALIJANSE PROŠIRUJE VAZDUHOPLOVNU BAZU! Oglasio se ministar odbrane i otkrio koliko će to koštati: CIFRA JE OGROMNA
Foto: Pmil collection / Alamy / Alamy / Profimedia

šok

ČLANICA NATO ALIJANSE PROŠIRUJE VAZDUHOPLOVNU BAZU! Oglasio se ministar odbrane i otkrio koliko će to koštati: CIFRA JE OGROMNA

Planeta -

Rumunska vlada započela je projekat proširenja i modernizacije vredan više milijardi evra u jednoj od svojih vazdušnih baza u blizini Ukrajine, gde će biti uskladištena nova vojna oprema.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar najavio je taj potez 11. juna tokom ceremonije u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi na manje od 200 kilometara od ukrajinske granice.

Projekat proširenja vojne baze odobren je pre invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

"Razlog zašto je Rumunija odlučila da proširi kapacitete je rezultat kada je Rusija napala Gruziju 2008. i kasnije 2014. Krim. Naši planovi su odobreni od 2018.", rekao je pukovnik rumunskih vazduhoplovnih snaga Nikolaj Kretu, komandant baze tokom vežbe "Ramštajn legat" koju je predvodio NATO.

Radovi će delimično uključivati izgradnju nove piste, stražarskog tornja i dodatnih hangara za zaštitu postojeće i buduće vojne imovine koju je kupila ova istočnoevropska zemlja. Zvaničnik je procenio da će troškovi povezani sa proširenjem iznositi 2,5 milijardi evra (2,7 milijardi dolara).

Rumunski mediji su izvestili da napori za modernizaciju uključuju izgradnju vojne instalacije slične veličine onoj u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, iako ovo nije potvrđeno.

S obzirom na direktan pristup Crnom moru i blizinu ruske teritorije, vazdušna baza je bila domaćin nekoliko misija vazdušne policije koje vodi NATO.

(Kurir.rs/Defence news/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:31

RUSI IMAJU ORUŽJE KOJE JE MISAONA IMENICA ZA NATO! Analitičar: SAD bi mogle da pretrpe OVE POSLEDICE zbog ohrabrenja Ukrajine!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track