Poznati kazahstanski opozicionar Aidos Sadikov bori se za život nakon što je u utorak upucan u Kijevu!

Ukrajinski portal Strana navodi da je atentator sa leđa prišao Sadikovu, koji je u društvu supruge išao ka automobilu, a onda mu ispalio hitac u glavu iz pištolja sa prigušivačem. Natalija Sadikova nije povređena.

Na mesto atentata došao je i zamenik načelnika ukrajinske policije Andrej Nebitov.

Sadikov inače živi od 2014. godine u Ukrajini gde je dobio status izbeglice.

Opozicionar je inače na svom kanalu na Jutjubu redovno objavljivao video zapise u kojima kritikuje kazahstanske vlasti. Podržao je i proteste koji su zahvatili Kazahstan 2022. godine kad su trupe ODKB morale da intervenišu da smire nemire. Vlasti su ga oktobra 2023. godine stavile na poternicu u Kazahstanu.

Sadikov je poslednji video objavio nekoliko sati atentata i u njemu kazahstanskog lidera Kasima Žomarta Tokajeva naziva ruskom marionetom.

- Jutros smo objavili video da je Tokajev Putinova marioneta i odmah se dogodio pokušaj ubistva - rekla je njegova Natalija za Stranu i dodala da je Sadikov stalno dobijao pretnje.

Ukrajinska Služba državne bezbednosti, podsetimo, nedavno je saopštila da je uhvatila ruske agente unutar garde koji su planirali da kidnapuju i ubiju predsednika Volodimira Zelenskog i druge visoke vladine zvaničnike.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir televizija EKONOMSKI UDARAC: Moskva prestala da radi sa dolarom i evrom! Stručnjaci analiziraju: Da li Kijev sprema VELIKI raketni napad?