HIMARS DOBIJA BRUTALNU KONKURENCIJU! Stiže novi sistem GMARS sistem: Poznato kada će trupe početi da ga koriste (VIDEO)
Foto: Printscreen

GMARS će da zameni stari nemački raketni sistem višestrukog lansiranja MARS 2

HIMARS DOBIJA BRUTALNU KONKURENCIJU! Stiže novi sistem GMARS sistem: Poznato kada će trupe početi da ga koriste (VIDEO)

Planeta -

Na odbrambenoj izložbi Eurosatori 2024, koja je otvorena 17.06.2024. u Parizu, američka kompanija Lokhid Martin i nemački koncern Rajnmetal predstavili su zajednički razvoj.

Reč je o takozvanom "globalnom pokretnom artiljerijskom raketnom bacaču" GMARS (Global Mobile Artilleri Rocket System).

Sistem ima šasiju sa točkovima Rajnmetal HX i "dvostruki" lanser, kao u višestrukom raketnom sistemu M270 MLRS. Puna salva uključuje od dva do 12 projektila, u zavisnosti od tipa.

Stvaranje ove tehnike, koja je opremljena dvostrukim raketnim bacačem, povezana je sa rastućom globalnom potražnjom za sistemima sposobnim da precizno pogađaju ciljeve na velikim udaljenostima.

GMARS će da zameni stari nemački raketni sistem višestrukog lansiranja MARS 2.

Dakle, može se reći da američka instalacija M142 HIMARS sada ima ozbiljnog konkurenta na evropskom kontinentu, a to je GMARS.

Nova oprema, čiji je razvoj počeo 2023. godine, kombinuje HIMARS tehnologiju i šasiju Rajnmetal HX 8×8. Pošto je snažniji od M142, može da nosi dva raketna bacača umesto jednog.

Po proizvođaču GMARS-a, novom evropskom lanseru koji se takmiči sa HIMARS-om. ATACMS projektili bi takođe mogli biti integrisani u buduće sisteme.

GMARS municija i logistika su 80% identični onima kod HIMARS-a. Ovo pomaže u održavanju interoperabilnosti vojne opreme NATO-a. Očekuje se da će prve GMARS instalacije biti isporučene trupama već 2025. godine.

Novi GMARS je sposoban da koristi različite vrste municije, uključujući GMLRS sa dometom do 70 kilometara i ER GMLRS sa dometom do 150 kilometara.

Može se koristiti i za ispaljivanje raketa ATACMS, dometa do 300 kilometara, pa čak i visoko preciznih PrSM raketa, koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 400 kilometara.

Važna inovacija biće mogućnost lansiranja projektila JASSM. Ova opcija će biti dodata u budućnosti zajedno sa podrškom za projektile kalibra 122 mm sa dometom lansiranja od 22 km. Krstareća raketa JASSM u osnovnoj konfiguraciji ima domet od 370 kilometara.

Naravno, GMARS će moći da udara istim projektilima kao HIMARS. Konkretno, GMLRS, GMLRS ER, ATACMS i PrSM.

(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:24

RUSIMA NAJVEĆU ŠTETU NANOSE OVE BRITANSKE RAKETE?! Dr Koprivica: Posle udara, nemaju vremena da napune sistem, a onda naleću ONE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track