HOLANĐANIN NA KORAK DO MESTA GENERALNOG SEKRETARA NATO: Stigla podrška Orbana, ostala još jedna prepreka, oglasio se i Stoltenberg
Foto: EPA/SEM VAN DER WAL

kandidatura

HOLANĐANIN NA KORAK DO MESTA GENERALNOG SEKRETARA NATO: Stigla podrška Orbana, ostala još jedna prepreka, oglasio se i Stoltenberg

Planeta -

Holandski premijer Mark Rute nalazi se na korak do mesta novog generalnog sekretara NATO!

Aktuelni generalni sekretar Jens Stoltenberg potvrdio je u utorak da je NATO blizu dogovora o izboru Rutea (57) posle izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je spreman da podrži kandidaturu.

Orban je naveo da je podržao kandidaturu Holanđanina nakon što mu je Rute obećao da će se pridržavati sporazuma Budimpešte sa NATO da Mađarska neće morati da šalje svoje snage da učestvuju u operacijama za podršku Ukrajini van teritorije alijanse i da ih ne podržavaju finansijski.

- Verujem da je to dobra vest. Mark Rute je veoma jak kandidat, ima veliko iskustvo kao premijer, moj je blizak prijatelj i kolega. Uveren sam da će saveznici uskoro odrediti mog naslednika. To je dobro i za NATO i za mene -rekao je Stoltenberg u SAD na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Blumberg navodi da Rute za sada nema samo podršku Rumunije. Politiko je ranio naveo da njegovu kandidaturu podržava i američki predsednik Džo Bajden.

Stoltenbergu se ovlašćenja istekla pre godinu dana, međutim, mandat mu je produžen do oktobra s obzirom na to da zemlje članice nisu mogle da se dogovore oko njegovog naslednika.

Bonus video:

04:18

DOZVOLA ZA GAĐANJE CILJEVA U RUSIJI NIJE ODLUKA NATO PAKTA! Zoronjić: Rizik od eskalacije samo ako Ukrajina upotrebi OVO oružje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track