"PA TU JE JEFTINIJE NEGO U HRVATSKOJ" Turisti izračunali koliko će ih koštati letovanje i došli do ZANIMLJIVOG OTKRIĆA
Foto: Shutterstock

"PA TU JE JEFTINIJE NEGO U HRVATSKOJ" Turisti izračunali koliko će ih koštati letovanje i došli do ZANIMLJIVOG OTKRIĆA

Planeta -

Nijemci najčešće letuju u Nemačkoj, iako je godišnji odmor u inostranstvu za njih jeftiniji. I to osetno jeftiniji. Bez obzira na to radi li se o omiljenim južnoeuropskim destinacijama - Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj - u tim zemljama nemački turisti za restorane ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegde i puno manje nego kod kuće.

Kako je u ponedjeljak objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španiji u proseku su 26 % manji nego u Nemačkoj. U Grčkoj za noćenja u hotelu ili obroke u restoranu nemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 % manje nego u Saveznoj Republici.

U Hrvatskoj moraju platiti prosečno 18 % manje za te usluge. Puno više od proseka za Nemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tokom turističkog boravka u Švajcarskoj ili na severu Europe. Hrvatska je, dakle, po navodima nemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.

Skupa Švajcarska

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, nemački statističari tvrde da su cene najviše u Italiji. Ali i te cene su još uvek niže nego u Nemačkoj - za 5 % u proseku. Najjeftinije se može letovati u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosečno 55 % manje nego u Nemačkoj, a u Albaniji 54 % manje.

Cene su niže i u nekim susednim zemljama. U Francuskoj u proseku za dva posto, a u Austriji za tri posto. Još manje se mora izdvojiti za iste te usluge u Poljskoj (19 posto) ili Češkoj (36 posto), piše DW.

Za Nemce je odmor u inostranstvu skuplji nego kod kuće u Skandinaviji. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 %, a u Švedskoj dva posto više. Ubedljivo najskuplje je u Švajcarskoj, gde nemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosečno 49 % posto više nego kod kuće.

Kurir.rs/DW/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track