"KADA IH VIDE, RUSI ODBIJU DA LETE": Posle potapanja brodova, ukrajinski pomorski dronovi MAGURA dobili i rakete za RUŠENJE AVIONA
Foto: Shutterstock, Bahmut Pavlo/Ukrinform/Abaca / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Youtube

PROJEKTILI PRILAGOĐENI ZA NOVU UPOTREBU

"KADA IH VIDE, RUSI ODBIJU DA LETE": Posle potapanja brodova, ukrajinski pomorski dronovi MAGURA dobili i rakete za RUŠENJE AVIONA

Planeta -

Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine (HUR) opremio je pomorske dronove Magura novim oružjem koje je zabrinulo pilote ruskih borenih aviona.

Kijev post prenosi da su u pitanju rakete vazduh-vazduh Vimpel R-73, koje se prema NATO obeležavanju nazivaju AA-11 Arčer, inicijalno namenjene za lansiranje iz borbenih aviona MiG-29 ili Su-27, a sada prilagođene za drugačiju upotrebu.

Navodi se da su jurišni pomorski dronovi, opremljeni ovakvim raketama već iskorišćeni za borbene operacije u Crnom moru.

Prema tvrdnji HUR, oni su postali ozbiljan razlog za strah ruskih pilota pošto predstavljaju neočekivani rizik za njihove borbene letelice.

Ukrajinski pomorski dron Magura V5
Ukrajinski pomorski dron Magura V5foto: Bahmut Pavlo/Ukrinform/Abaca / Abaca Press / Profimedia

- Ovakva poboljšanja su efikasna i Rusi ih se veoma plaše. Kada ih vide, oni se čak plaše i da polete. A ono što je jedinstveno jeste to da niko drugi ne poseduje ništa slično. Ovo oružje je već montirano i ono će dati rezultate - kazao je neimenovani komandant specijalne jedinice HUR koja nosi naziv Grupa 13.

Raketa Vimpel R-73
Raketa Vimpel R-73foto: Printscreen/Youtube

Kijev post podseća da je Magura višenamenski pomorski dron koji je razvijen u Ukrajini i imao je već široku primenu u napadima na rusku Crnomorsku flotu, uglavnom tako što se puni eksploziva zalete u neprijateljski bojni brod.

Suhoj 27, Su-27, ukrajinski avion
foto: Shutterstock

Ukrajina je, koristeći ove pomorske dronove, pre svega Magura V5, uspela da uništi više tih plovila, uključujući desantni brod "Cezar Kunikov", patrolni brod "Sergej Kotov", brze desantne brodove "Serna" i "Akula" i korvetu "Ivanovec" klase Tarantula.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:54

EVO KAKO JE UNIŠTEN BROD RUSKE CRNOMORSKE FLOTE KOD KRIMA: Pojavio se snimak napada ukrajinskih pomorskih dronova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track