NOVI DETALJI O EKSPLOZIJI U KAMPU ZA OBUKU UKRAJINSKIH VOJNIKA U ČEŠKOJ! Evo šta kaže vojna policija o mogućnosti sabotaže
Foto: Shutterstock

eksplozija u češkoj

NOVI DETALJI O EKSPLOZIJI U KAMPU ZA OBUKU UKRAJINSKIH VOJNIKA U ČEŠKOJ! Evo šta kaže vojna policija o mogućnosti sabotaže

Planeta -

Češki vojnik poginuo je u eksploziji municije u vojnom kampu Libava na istoku zemlje, a osam osoba je povređeno.

U ovoj oblasti obučavaju se i ukrajinski vojnici u okviru misije pomoći Evropske unije. Da li je ova eksplozija delo sabotaže ili nesrećan slučaj?

Odgovore na ovo pitanje donosii Milutin Ilić, predsednika NVO Geopolitikon, koji se iz Praga uključio u jutarnji program Kurir televizije.

Milutin Ilić
foto: Kurir televizija

- Ono što za sada znamo, to je s obzirom da radim kao savetnik u poslaničkoj kancelariji i obzirom da je ovo javna informacij - u toj bazi gde se dogodila ta tragedija je proveden deo treninga ukrajinske vojske. Inače ukupno je Češka po njenim rečima oko 3500 ukrajinskih vojnika uvežbavala u Češkoj i u Poljskoj. U toj kasarni se prema sadšnjim izveštajima vojne policije koja je nadležna za istragu dogodila eksplozija u jednoj jami koja se zove Černoj - rekao je Ilić i dodao:

- To su jame koje postoje u kasarni gde se izvode kontrolisane eksplozije u smislu obuke ili uništavanja. Jama to je kao poseban prostor uređen tako da se mogu izvoditi bezbedne eksplozije. Ta jama se zove Černoj i ona se nalazi na prostoru te baze. Ona je za sada blokirana, ostatak baze radi u normalnom režimu. Dakle imali smo tragediju gde je u prvi mah bilo devet ranjenih od toga osam pripadnika oružanih snaga i jedan civil u ministarstvu odbrane. Svi su češki državljani. Tako da ta spekulacija da se tu dogodilo nešto u toku treninga sa Ukrajincima ukoliko su oni uopšte tamo trenutno na treningu je odbačena tom izjavom. Nažalost jedan od vojnika je preminuo. Tri vojnika su puštena u tom trenutku na kućno lečenje. Tri su ostala u civilnoj bolnici, a tri u vojnoj bolnici na daljem posmatranju. Oni su smešteni u Olomoućskoj bolnici koja je najbliža.

03:54

NOVI DETALJI O EKSPLOZIJI NA POLIGONU ZA OBUKU UKRAJINSKIH VOJNIKA U ČEŠKOJ! Evo šta kaže policija o mogućnosti sabotaže

- Istraga koju vodi vojna policija se zasniva na teoriji istrage protiv nepoznatog počinioca zbog neopreznog i neodgovornog rukovanja minsko-eksplozivnim sredstvima i ugrožavanja zdravlja i života. U pitanju su bili svi zaposlenici iz druge kasarne koja služi u Češkoj kao skladište i depo municije. Ona se nalazi u Tiništu i to je otprilike navodilo na zaključak da su oni došli da unište neka zastarela minsko-eksplozivna sredstva i da je došlo do nesreće.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:48

I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA! Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track