NAJNOVIJI POTEZ VLADIMIRA PUTINA ODUŠEVIO VIJETNAMCE: Ruski lider stiže u tu zemlju posle 7 godina: Da li je ovo PRETNJA ZAPADU?
Foto: EPA Mikhail Metzelsputnikkre

NAJNOVIJI POTEZ VLADIMIRA PUTINA ODUŠEVIO VIJETNAMCE: Ruski lider stiže u tu zemlju posle 7 godina: Da li je ovo PRETNJA ZAPADU?

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji u četvrtak stiže u Vijetnam, pohvalio je tu zemlju zbog njenog "uravnoteženog" stava o ratu u Ukrajini, objavio je u sredu list vijetnamske komunističke partije. Uoči državne posete Vijetnamu, Putin je pohvalio tu zemlju zbog podrške "pragmatičnom načinu rešavanja krize" u Ukrajini.

Vijetnam, koji službeno vodi neutralnu spoljnu politiku u odnosima sa velikim svetskim silama, suzdržao se od osude ruskog napada na Ukrajinu, što je stajalište koje zapadne zemlje smatraju prebliskim Kremlju. Putin bi trebalo da stigne u Hanoi tokom noći na četvrtak, a planira da se sastane sa vijetnamskim liderima u četvrtak, posle posete Severnoj Koreji.

Putin ide u Vijetnam, prvi put od 2017. godine

Ruski lider koji dolazi u prvu posetu Vijetnamu od 2017., kada je učestvovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) rekao je da Rusija i Vijetnam takođe dele "slične procene situacije u azijsko-pacifičkom regionu".

Vijetnam je pre desetak godina obustavio plan razvoja nuklearne elektrane

Putin je rekao da je energija "područje od strateške važnosti u bilateralnoj saradnji" i naveo zajednička rusko-vijetnamska ulaganja u fosilna goriva u Južnom kineskom moru i u severnoj Rusiji. Gazprom takođe upravlja gasnim poljima u Vijetnamu, napomenuo je. Uz to, ruska energetska kompanija Novatek "planira da pokrene projekte tečnog prirodnog gasa (LNG) u Vijetnamu", rekao je Putin, ne navodeći pojedinosti.

Takođe je naveo inicijativu "za uspostavu Centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu" uz podršku Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklearnu energiju. Pre desetak godina Vijetnam je obustavio plan razvoja nuklearne elektrane i nije jasno da li namerava da preispita tu odluku.

Putin je takođe pohvalio napredak u oblasti finansija i trgovine.

Izmirenje plaćanja između dve zemlje složeno je zapadnim sankcijama ruskim bankama, a to pitanje je dugo bilo prioritet u bilateralnim sastancima, rekli su zvaničnici.

Vijetnam je veliki uvoznik ruskog oružja.

Putin je rekao da su transakcije u rubljama i vijetnamskim dongima činile 60 odsto bilateralnih trgovinskih plaćanja u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na više od 40 odsto prošle godine.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: A.N.)

Bonus video:

08:50

PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track