"OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA!" Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!
Foto: EPA Gavriil Grigorov Sputnik

SAVEZ RUSIJE I SEVERNE KOREJE

"OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA!" Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su odbrambeni sporazum o saradnji dve države, a koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ukoliko budu napadnute.

Odjeci Putinove posete Pjongjangu i dalje odzvanjaju planetom, a ruski predsednik istovremeno poručuje Zapadu da nije odigrao na sve karte koje ima.

Posetu Putina Severnoj Koreji analizirali su u jutarnjem programu Kurir televizije Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku i prof.dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

Branimir Đokić
foto: Kurir televizija

- Zanimljivo je da je Rusija, možda prvi put u novijoj istoriji potpisala vojni savez. To je kao pred prvi i drugi svetski rat gde postoji klauzula da se napad na jednu državu smatra napadom ne drugu državu u savezu i da je ona dužna da joj pritkene u pomoć. Sverna Koreja je vrlo siromašna i Kom Džong Un stalno pokušava tim nuklearnim oružjem da ucenjuje SAD, ali i Kinu kako bi dobijao pre svega materijalnu pomoć - rekao je Đokić i dodao:

- Ni Kinezi nisu često zadovoljni njegovim potezima. Putinu su potrebne te artiljerijske granate koje je već u određenoj meri dobio, ali ono što mu je takođe važno jeste da pokaže da nije sam na političkoj sceni. Tu je i Kina, ali ona nekako nije jasno uz Rusiju nego malo hoće da pomogne, a malo neće, dok pomaganje nuklearnim kapacitetima Severne Koreje je nešto čega se SAD plaše.

03:16

OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA! Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!

- Treba reći da Putin obilazi Severnu Koreju i Vijetnam, a te države imaju vrlo vrlo loše odnose sa Kinom. Da li je ovo pokušaj Putina da pokaže Kinezima, ok, ako nećete duboku saradnju da i ja pokažem da imam neke mehanizme, jer Kinezi laviraju. Oni hoće da daju oružje, pa neće. Mislim da Peking uopšte nije srećan zbog ove posete.

Petričković je konstatovao da je u toku pregrupisavanje na geopolitičkoj sceni sveta:

03:16

OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA! Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!

- Sam Bog zna gde sve ovo vodi s obzirom na mnoštvo tih isprepletenih determinanti, tih kauzalno povezanih međusobnih uticaja u igri velikih sila. Očigledno da smo sada u periodu kada dolazi do tog turbulentnog pregrupisavanja svetske političke scene. Geopolitčka struktura se menja i najrazličitije opcije su u toku. Nastavak posete je Vijetnam. Ono što je radio NATO sa zemljama koje okružuju Rusiju, to sad Putin radi. U toku je dakle pregrupisavanje.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track