POGREŠNA PROCENA MOŽE DA POKRENE KATASTROFU U LIBANU Izrael i Hezbolah prete TOTALNIM RATOM, on bi bio 10 PUTA GORI od onog u Gazi
Foto: EPA Ayal Margolin, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

ANALIZA BRITANSKOG GARDIJANA

POGREŠNA PROCENA MOŽE DA POKRENE KATASTROFU U LIBANU Izrael i Hezbolah prete TOTALNIM RATOM, on bi bio 10 PUTA GORI od onog u Gazi

Planeta -

Pogrešna procena mogla bi da dovede do iznenadnog velikog sukoba između Izraela i Hezbolaha, ekstremističke organizacije iz Libana koja ima podršku Irana i i mnogo je moćnija od palestinskog Hamasa.

Britanski list Gardijan je analizirao najnoviju eskalaciju napetosti duž izraelsko-libanske granice, gde manji sukobi traju od početka rata u Pojasu Gaze koji je Izrael pokrenuo kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Navodi se da upozorenje Izraela Kaca, šefa izraelske diplomatije, da bi uskoro mogla da usledi odluka o "totalnom ratu" protiv Hezbolaha na jugu Libana, skoro sigurno predstavlja najnoviji pokušaj odvraćanja protivnika, pre svega zato što obe strane vrlo dobro znaju koliko razarujuće bilo pokretanje njihovih punih neprijateljstava.

- Stvarnost je takva da je Hezbolah, saveznik Irana, moćniji protivnik od Hamasa u Pojasu Gaze. Procenjuje se da (Hezbolah) na raspolaganju ima između 30.000 i 50.000 boraca, kao i sličan broj rezervista, uz između 120.000 i 200.000 nenavođenih raketa i artiljerijskih projektila, kao jurišne i špijunske dronove - naveo je Den Saba, urednik Gardijana zadužen za pitanja odbrane i bezbednosti.

Navodi se da je Asaf Orion, bivši brigadni general Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji je bio i njihov glavni strateg od 2010. do 2015, procenio da Hezbolah ima "deset puta više arsenala od Hamasa".

Hezbolah, Liban
foto: Shutterstock

On je ukazao da bi sukob Izraela sa Hezbolahom, shodno tome, bio deset puta žešći od neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Navodi se da je Kac u utorak pretnju "sveobuhvatnIm ratom" uputio reagujući na devetominutni snimak načinjen špijunskim dronom Hezbolaha, a koji prikazuje vojne i stambene objekte u izraelskoj luci Haifa, na 40-50 kilometara od granice sa Libanom.

Prema proceni izraelskih vlasti snimak ili barem neki njegovi delovi načinjeni su najviše 72 sata pre objavljivanja.

Procena je urađena na osnovu prisustva određenih izraelskih vojnih brodova u pomorskoj bazi Haife.

Hasan Nasralah
foto: EPA Almanar Tv Grab Handout, EPA Wael Hamzeh

Navodi se da snimak načinjen špijunskim dronom koji sam po sebi nema vojne sposobnosti upotrebe smrtonosne sile, ali je cilj poruke "znamo gde živite" koja se shvata iz klipa da uznemiri Izraelce na severu zemlje.

On takođe ukazuje da bi Hezbolah mogao da pokrene napad baražnom paljbom u nadi da time preoptereti izraelske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) Gvozdena kupola i Davidova praćka koje su kratkog i srednjeg dometa.

- Glavna zabrinutost vezana je za pogrešnu procenu koja vodi u iznenadni sukob. Hezbolah i Izrael razmenjuju udarce otkad je Hamas pokrenuo napad (na jug Izraela) pre osam meseci i Hezbolah insistira da to neće stati ukoliko se ne uspostavi prekid vatre u Pojasu Gaze. Ali, kako se kampanja koju IDF vodi na jugu (Izraela) približava poslednjoj fazi, nasilja i retorika na severu se sve više pojačavaju - naveo je urednik Gardijana.

Nijedna od dve strane ne bi imala koristi od rata

Lina Hatib, saradnica britanskog Četam hausa koja je stručnjak za Bliski istok, kazala je za Gardijan kombinacija diplomatskog pritiska i vojne realnosti obuzdava obe strane.

- I Izrael i Hezbolah se rutinski spremaju za potencijalnu eskalaciju. Ipak, ni jedna ni druga strana trenutni nema koristi od totalnog rata - navela je ona.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track