SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD IZRAELA! Arheolozi pronašli olupinu broda staru 3 milenijuma, a OVAJ DETALJ je ŠOKIRAO stručnjake (FOTO)
Foto: Profimedia / DAPRESS / SplashNews, Soprintendenza del Mare Regione Sicilia

neverovatno

SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD IZRAELA! Arheolozi pronašli olupinu broda staru 3 milenijuma, a OVAJ DETALJ je ŠOKIRAO stručnjake (FOTO)

Planeta -

U istočnom Mediteranu otkriveni su ostaci broda i tereta koji je prevozio, a za koje se veruje da su stari 3300 godina, objavili su izraelski arheolozi.

Stotine netaknutih amfora otkrivene su 90 kilometara od severne obale Izraela na dubini od 1800 metara. Iz Izraelske uprave za antikvitete (IAA) kažu da ovo otkriće sugeriše da su mornari iz tog razdoblja za navigaciju koristili položaj sunca i zvezda.

Olupina je pronađena tokom rutinskog istraživanja nafte i gasa

"Ovo pokazuje da su za navigaciju koristili nebeska tela"

Prema IAA, radi se o najstarijoj olupini koja je pronađena u ovom regionu. Brod je verovatno potonuo tokom oluje ili zbog gusarskog napada.

"Ovo otkriće otkriva nam kao nikada pre navigacijske veštine drevnih pomoraca", rekao je Džejkob Šarvit, šef pomorske jedinice IAA-e. Dodao je da to pokazuje da su naši preci bili sposobni da preplove Sredozemno more.

"S ove geografske tačke vidljiv je samo horizont. Za navigaciju su verovatno koristili nebeska tela", rekao je.

Teret su uočili roboti naftne kompanije Energean koja je tražila potencijalne nove izvore energije u blizini izraelske obale.

Kamere su snimile "nešto što je izgledalo kao velika hrpa amfora nagomilanih na morskom dnu", rekla je Karnit Bahartan iz Energeana.

Samo dve amfore - za koje se veruje da su ih koristili Kanaanci koji su živjeli na području koje se proteže od današnje Turske do Egipta - uklonjene su pomoću posebno dizajniranih alata, kako se ne bi poremetili preostali artefakti.

"Senzacionalno otkriće"

Bahartan kaže da je njihovo otkriće "zaista senzacionalno". Rekla je da su poznata još samo dva brodoloma s teretom iz kasnog bronzanog doba u Sredozemnom moru, a oba su pronađena relativno blizu turske obale korišćenjem normalne ronilačke opreme.

"Na temelju ova dva otkrića, akademska pretpostavka do sada je bila da se trgovina u to vreme odvijala plovidbom od luke do luke, i da se brodovi nisu udaljavali od obale", rekla je dr. Bahartan.

"Otkriće ovog plovila sada menja naše celokupno razumevanje drevnih pomorskih sposobnosti. Ono je prvo koje je pronađeno na tako velikoj udaljenosti od kopna", rekla je.

Očekuje se da će posude biti izložene ovog leta u Nacionalnom kampusu za arheologiju Izraela u Jerusalimu.

(Kurir.rs/BBC/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track