TELOHRANITELJ ZELENSKOG HTEO DA PREUZME VLAST?! Unapredio sam sebe, IZVRŠIO "ČISTKU" i oduzimao oružje: Nižu se TEŠKE OPTUŽBE
Foto: Youtube/Ua/Instagram/maksimdonets.ua

TELOHRANITELJ ZELENSKOG HTEO DA PREUZME VLAST?! Unapredio sam sebe, IZVRŠIO "ČISTKU" i oduzimao oružje: Nižu se TEŠKE OPTUŽBE

Planeta -

Deset službenika Uprave državne bezbednosti Ukrajine (SGO) optužilo je Maksima Donjeca, ličnog telohranitelja Volodimira Zelenskog, da pokušava "neovlašćeno da preuzme vlast". Apel službenika SGO objavio je ukrajinski portal Strana.

Prema njihovim tvrdnjama, Donjec je nakon smene prethodnog lidera, kao njegov zamenik, samostalno izdao dekret o sopstvenom unapređenju, što je protivzakonito i ukazuje na "neovlašćeno preuzimanje vlasti u državnoj agenciji za sprovođenje zakona".

Autori su naveli da je Donjec onemogućavao zaposlene da obavljaju svoje dužnosti, posebno naređujući im da se bez oružja priključe stražarskom odredu, a takođe je, po njegovom "usmenom naređenju", SGO prebacio sav raspoloživi eksploziv na skladištenje u SBU.

Prema tvrdnjama, eksploziv je čak zaplenjen i od vodiča koji su ga koristili za obuku pasa.

Pored toga, v.d načelnik odeljenja je druge upravnike službe bez obrazloženja prebacio u rezervni sastav, čime je deo zaposlenih, među kojima i oficiri sa činom pukovnika, praktično udaljen iz službe, navodi se u apelu.

Ovim zaposlenima je naložen lekarski pregled, a neki su prebačeni u odeljenje koje se "između ostalog bavi čišćenjem ormara na kontrolnim punktovima".

Prema rečima autora žalbe, takve odluke su uzrokovane "ličnim neprijateljstvom prema određenom krugu podređenih".

Oficiri su pozvali Zelenskog da poništi ove naredbe Donjeca i imenuje legitimnog šefa UGO.

Apel je, pored Zelenskog, upućen predsedniku Rade Ruslanu Stefančuku, generalnom tužiocu Andreju Kostinu i nizu šefova agencija za sprovođenje zakona.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RIA Novosti/Strana.ua/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track