RUSI PRVI PUT BACILI MONSTRUOZNU BOMBU: Otkrili trospratnicu koju koristi protivnik i poslali Su-34 DRON SNIMIO STRAVIČNU SCENU
Foto: Printscreen/X

užas

RUSI PRVI PUT BACILI MONSTRUOZNU BOMBU: Otkrili trospratnicu koju koristi protivnik i poslali Su-34 DRON SNIMIO STRAVIČNU SCENU

Planeta -

Ruske snage upotrebile su prvi put navođenu avionsku bombu FAB-3000 M-54 na frontu u Ukrajini!

Monstruozna bomba, teška 3.000 kilograma, bačena je navodno u četvrtak na trospratnicu u selu Lipci u Harkovskoj oblasti koja je korišćena za privremeni smeštaj pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Na snimku se vidi kako bomba pada nedaleko od zgrade nakon čega je nastala užasavajuća eksplozija koja je raznela sve manje objekte u okolini.

- Za prvi borbeni cilj izabrana je trospratna zgrada koju su Oružane snage Ukrajine koristile kao privremenu tačku raspoređivanja. Direktan pogodak u zgradu, kako bi volela većina običnih ljudi i pešadijskih komandanata, nije uspeo, ali morate shvatiti da je ovo prva borbena upotreba u istoriji čovečanstva bombe ovog kalibra sa UMPC i da odstupanje od kursa iznosi deset metara - navodi ruski vojni Telegram kanal Fighterbomber.

Bloger navodi da je ovo odličan rezultat za vođenu municiju jer referentni radijus kontinuiranog oštećenja za FAB-3000 iznosi 230 metara dok fragmenti zadržavaju svoju razornu moć na dometu od 1.240 metara.

- Smatram da svakako treba ohrabriti sve koji su uključeni u stvaranje novog UMPC-a koji nema analoga po snazi za samo nekoliko meseci - dodaje Fighterbomber i dodaje da je bombu bacio Su-34.

Avioni inače trenutno mogu da ponesu samo jednu F-3000.

Bomba je inače prvi put prikazana pre nekoliko meseci prilikom obilaska ruskog ministra odbrane ruskoj vojnoj kompaniji.

FAB-500 i FAB-1500 mnogo su doprinele ruskim uspesima na frontu u poslednjih šest meseci dok ukrajinska PVO za sada nema rešenje za masovnu upotrebu bombi koje za nekoliko minuta stižu do cilja.

Rusija je monstruoznu avionsku bombu ODAB-1500, podsetimo, bacila nedavno na položaje ukrajinskih snaga kod Ugledara.

- ODAB-1500 bačen na rudnik Južnodonbaska. Takve bombe je potrebno koristiti za probijanje neprijateljske odbrane u Ugledaru i okolini - navodi vojni ekspert Boris Rožin na svom kanalu na Telegramu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track