"GLOBALNA BEZBEDNOST JE UGROŽENA, PROBLEMI RASTU": Rusija želi hitan razgovor sa SAD, jedna od tema će biti i UKRAJINA
Foto: Shutterstock

dijalog

"GLOBALNA BEZBEDNOST JE UGROŽENA, PROBLEMI RASTU": Rusija želi hitan razgovor sa SAD, jedna od tema će biti i UKRAJINA

Planeta -

Rusija vidi hitnu potrebu za bezbednosnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali oni moraju biti sveobuhvatni i uključiti pitanje Ukrajine, saopštio je danas Kremlj.

„Nemoguće je izdvojiti bilo koji pojedinačni deo iz opšteg kompleksa nagomilanih problema i mi to nećemo učiniti“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li je Moskva spremna da razgovara sa Vašingtonom o nuklearnim rizicima.

„Otvoreni smo za dijalog, ali za širok, sveobuhvatan dijalog koji obuhvata sve dimenzije, uključujući i sadašnju dimenziju koja se odnosi na sukob oko Ukrajine, a koja se odnosi na direktno učešće SAD u ovom sukobu“, rekao je Peskov novinarima.

SAD odbacuju ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postala direktan učesnik u ratu čiji je cilj da se Moskvi nanese „strateški poraz“. Vašington kaže da su svi pregovori o ratu u jurisdikciji Ukrajine.

"Problemi se gomilaju"

Ruski stav, kako ga je izneo Peskov, nije ništa novo, podseća Rojters. Međutim, on je rekao novinarima da lista tema o kojima Rusija i SAD treba da razgovaraju raste.

„Sve u svemu, ovaj dijalog je veoma neophodan. Neophodan je jer se problemi gomilaju, a ima mnogo poteškoća u vezi sa globalnom bezbednosnom arhitekturom“, rekao je Peskov.

Iz perspektive Vašingtona, ruski predsednik Vladimir Putin, koji već treću godinu vodi rat u Ukrajini, odgovoran je za umnožavanje bezbednosnih problema.

Putin: Razmatramo reviziju ruske doktrine o upotrebi nuklearnog oružja

Putin je ove nedelje posetio Severnu Koreju, jedinu zemlju koja je testirala nuklearno oružje u 21. veku, i potpisao pakt o međusobnoj odbrani sa svojim liderom Kim Džong Unom i rekao da bi mogao da pošalje Pjongjangu rusko oružje kao odgovor na zapadno naoružavanje Ukrajine.

Putin je takođe u utorak ponovio da razmatra reviziju ruske doktrine o upotrebi nuklearnog oružja. Najnoviji sporazum o kontroli naoružanja, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i SAD mogu da rasporede, ističe 2026. godine.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track