VELIKI RAT SVE BLIŽI: Hezbolah direktno zapretio napadom članici EU, sprema se širi sukob, situacija polako IZMIČE KONTROLI
Foto: AP/Israel Defense Forces

analiza

VELIKI RAT SVE BLIŽI: Hezbolah direktno zapretio napadom članici EU, sprema se širi sukob, situacija polako IZMIČE KONTROLI

Planeta -

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je da će gađati Kipar ako malo mediteransko ostrvo pomogne Izraelu u potencijalnom ratu između libanske militantne grupe i jevrejske države.

- Kipar će takođe biti deo rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage - rekao je vođa Hezbolaha u sredu u vatrenom govoru emitovanom na televiziji.

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis, odgovarajući na komentare, negira da je Nikozija umešana u rat.

- Izjave nisu prijatne i predstavljaju pokušaj da se stvori slika da je Kipar umešan u ratne operacije. Kipar nije umešan ni na koji način - rekao je Hristodulidis i dodao da su linije komunikacije otvorene sa libanskom i iranskom vladom.

Evropska unija je odmah stala u odbranu Kipra.

- Svaka pretnja jednoj od naših država članica je pretnja EU - rekao je novinarima portparol EU Peter Stano.

Oglasila se i susedna Grčka koja je takođe izrazila "nepodeljenu solidarnost" sa Kiprom i navela da je pretnja upotrebom sile flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib, pokušavajući da spusti tenzije, nazvao je svog kiparskog kolegu Konstantinosa Kombosa i rekao da se Liban kontinuirano oslanja na pozitivnu ulogu Kipra u podršci stabilnosti u regionu.

Stručnjaci i dalje veruju da je rat između Izraela i Hezbolaha malo verovatan, međutim, samo pominjanje Kipra dodaje novu dimenziju sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Izjava Nasralaha rizikuje da uvuče članicu EU u rat koji se već proširio Bliskim istokom i stavlja u centar pažnje veze Kipra sa Izraelom.

ZAŠTO JE LOKACIJA KIPRA VAŽNA?

Kipar je geografski mnogo bliži sukobima na Bliskom istoku nego evropskim centrima moći s obzirom na svoj položaj.

Ostrvo je podeljeno na dva dela. Južni deo govori grčki i poznat je kao Republika Kipar dok postoji i region koji govori turski i koji je poznat kao Turska Republika Severni Kipar. Podela na ostrvu odražava rivalstvo između regionalnih protivnika Grčke i Turske. Većina međunarodne zajednice priznaje samo suverenitet grčkog dela Kipra, a to je bila nacija kojoj su upućene Nasralahove pretnje.

Republika Kipar je članica EU, ali ne i odbrambenog saveza NATO koji obavezuje zemlje članice da stane u odbranu jedne druge u slučaju napada.

Na ostrvu živi oko 920.000 ljudi.

KOLIKO SU BLISKE VEZE KIPRA SA IZRAELOM?

Diplomatski odnosi između Kipra i Izraela počeli su 1960. nakon nezavisnosti ostrva od britanske kolonijalne vlasti, ali Kipar nije otvorio ambasadu u Tel Avivu sve do 1994. godine.

Odnosi su se pogoršali osamdesetih i devedesetih zbog raznih pitanja među kojima su i bliske veze Izraela sa Turskom i arapsko-izraelski sukob u kome je Kipar stao na stranu arapskih država i podržao palestinsku državnost.

Veze su se vratile kasnih devedesetih i početkom dvehiljaditih kad je Izrael počeo da se okreće istočnom Mediteranu radi ekonomskog partnerstva i to posebno nakon otkrića prirodnog gasa u regionu. Eksperti kažu da je Izrael takođe gledao na Kipar kao na partnera za suzbijanje regionalnih pretnji od strane Turske i grupa povezanih sa Iranom.

Hezbolah, Liban
foto: Shutterstock

Izrael je poslednjih godina koristio kiparsku teritoriju da obuči svoje trupe za mogući rat sa Hezbolahom.

- Teren Kipra je sličan Libanu - saopštile su izraelske odbrambene snage.

IDF je 2022. godine izvela zajedničku vojnu vežbu sa kiparskim snagama. Neki od zajedničkih treninga bili su fokusirani na borbu na više frontova i fokusiranje na borbu protiv Hezbolaha u Libanu. Njihove poslednje vežbe izvedene su u maju 2023. na Kipru.

Kiparsko predsedništvo, međutim, saopštilo je u četvrtak na društvenoj mreži X da ta zemlja nikada nije omogućila i neće omogućiti bilo kakvu agresivnu akciju ili napad na bilo koju zemlju.

KAKVA JE BILA ULOGA KIPRA U RATU U GAZI?

Kipar je želeo da odbaci sve sugestije da je umešan u rat u Pojasu Gaze i naglasio svoje humanitarne napore koji su pomogli da se donese pomoć Palestincima.

- Republika Kipar nije deo problema. Republika Kipar je deo rešenja. Našu ulogu, kao što je pokazano, na primer, kroz humanitarni koridor, priznaje ne samo arapski svet već i međunarodna zajednica u celini - rekao je Hristodulidis.

Kipar je u martu počeo da dozvoljava isplovljavanje humanitarnih brodova iz njegovih luka u okviru međunarodnih napora da se stvori put humanitarne pomoći preko mora prema Gazi.

Prva pomorska pošiljka za Gazu nosila je 200 tona hrane, što je otprilike 500.000 obroka. Na Kipru je takođe uspostavljen logistički centar EU kako bi se olakšao protok pomoći u Gazu.

Nikozija je kritikovala neke akcije Izraela u Pojasu Gaze i to posebno one koje su ometale isporuku humanitarne pomoći. Vlasti su u aprilu izdale zajedničko saopštenje sa UAE osuđujući smrtonosni izraelski napad na dobrotvornu grupu World Central Kitchen u kome je ubijeno sedam ljudi.

Kipar je takođe više puta osuđivao Hamas za njegov napad na Izrael 7. oktobra.

KOJA JE VEROVATNOĆA DA SE KIPAR UKLJUČI U SUKOB?

Ostrvo je ranije bilo uhvaćeno u unakrsnoj vatri regionalnih sukoba.

Raketa ruske proizvodnje 2019. godine eksplodirala je iznad severnog Kipra. Kiparski zvaničnici veruju da je projektil, koji je pao 24 km severno od glavnog grada Nikozije, povezan sa vojnim operacijama u Siriji.

Scenario u kome Izrael koristi kiparske baze za svoje vojne snage, kako upozorava Hezbolah, efikasno bi proširio rat u Pojasu Gazi na EU, navodi Mohamed Ali Šabani, iranski analitičar.

To bi značilo da je zemlja EU, prvi put, direktno uključena u prošireni rat u Pojasu Gaze.

Mnogi eksperti, međutim, veruju da su izgledi da sukob Izraela i Hezbolaha preraste u sveopšti rat malo verovatni jer nijedna strana ne želi takvu eskalaciju.

- Hezbolahovo objavljivanje snimaka osetljivih položaja u Izraelu zamišljeno je kao sredstvo odvraćanja - rekla je za CNN Lina Hatib koja je saradnica programa za Bliski istok i Severnu Afriku u istraživačkom centru Četam haus u Londonu.

Hatib se poziva na snimak drona Hezbolaha od devet minuta na kome se vide civilne i vojne lokacije oko izraelskog grada Haife.

- Normalno je da i Izrael i Hezbolah imaju vojne planove za rešavanje potencijalne eskalacije. Međutim, kako stvari stoje, ni Izrael ni Hezbolah nemaju koristi od sveopšteg rata - rekla je Hatib dodajući da Hezbolah zna da bi rat sa Izraelom bio razoran za Liban i da u zemlji nema popularnog apetita za takav scenario.

Takođe je malo verovatno da će američka administracija dozvoliti Izraelu da sam vodi rat na dva fronta, navodi Hatib, dodajući da bi umešanost SAD mogla da privuče druge aktere koje podržava Iran i mogućnost da i sam Iran bude meta.

- To je visoka cena koju Iran želi da izbegne da plati. SAD takođe ne žele da se nađu u još jednoj bliskoistočnoj močvari zbog predsedničkih izbora - dodala je Hatib.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track