"SAMO DO 100 KILOMETARA" Ukrajini vezane ruke, isplivali novi detalji, glavni saveznik ne dozvoljava napad na KLJUČNE METE
Foto: YouTube/ Daily Mail

uslov

"SAMO DO 100 KILOMETARA" Ukrajini vezane ruke, isplivali novi detalji, glavni saveznik ne dozvoljava napad na KLJUČNE METE

Planeta -

Ovlašćenje SAD koje dozvoljava Oružanim snagama Ukrajine da izvrše udare na vojne ciljeve u Rusiji ne važi za ključne ruske aerodrome, piše Vašington post, pozivajući se na dvojicu ukrajinskih zvaničnika koji nisu želeli da navedu svoja imena.

Moskva koristi te aerodrome za lansiranje borbenih aviona koji pucaju na ukrajinsku teritoriju, uključujući i klizne bombe, koje trenutno nanose najveću štetu Ukrajini.

Prema rečima sagovornika američkog lista, SAD su uspostavile ograničenje upotrebe svog naoružanja u krugu od 100 kilometara od granice, a aerodromi se nalaze na većoj udaljenosti. Američki zvaničnici su međutim za Vašington post naveli da je ta informacija netačna, ali nisu naveli tačnu udaljenost na kojoj je Oružanim snagama Ukrajinama dozvoljeno da pucaju iz američkog oružja duboko u Rusiju.

- Sjedinjene Američke Države su pristale da dozvole Ukrajini da ispaljuje dobijene rakete na ruske oblasti odakle se pokreću napadi na ukrajinsku teritoriju. Ne radi se o geografiji ili određenom radijusu. Ako Rusija napadne ili se sprema da napadne Ukrajinu sa njene teritorije, Ukrajina ima pravo da uzvrati sa svoje teritorije - rekao je portparol Pentagona major Čarli Dic.

Dodaje da je Ukrajini takođe dozvoljeno da koristi sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuje SAD za napad na ruske avione ako nameravaju da otvore vatru na ukrajinski vazdušni prostor.

Početkom proleća Rusija je značajno intenzivirala granatiranje ukrajinske kritične infrastrukture, a 10. maja je pokrenula ofanzivu u oblasti Harkova.

Nova eskalacija ukrajinskog sukoba od strane Kremlja primorala je zapadne zemlje da povećaju podršku Ukrajini. Američki predsednik Džo Bajden potpisao je dokument o izdvajanju skoro 61 milijarde dolara za vojnu pomoć Kijevu. Velika Britanija je takođe objavila najveći paket pomoći od početka rata i izdvojila 3,2 milijarde dolara. Istovremeno je 14 država dozvolilo Ukrajini da koristi oružje koje je isporučila na vojnim ciljevima na teritoriji Rusije. To su SAD, Nemačka, Kanada, Danska, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Poljska, Švedska, Finska, Češka, Litvanija, Letonija i Estonija.

U početku je Vašington ograničio upotrebu svog naoružanja samo na ruske regione u blizini Harkovske oblasti. Međutim, 18. juna, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Ukrajina može da upotrebi američko oružje za pucanje na ruska vojna postrojenja ne samo u blizini granice sa Harkovskom oblasti već i u svim pograničnim regionima odakle pretnja dolazi.

- Ovde se ne radi o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Rusija napadne ili planira da napadne Ukrajinu sa njene teritorije ima smisla dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju iz inostranstva - rekao je Saliven.

Majka Raunds, član Komiteta za oružane snage američkog Senata, navodi da su Oružane snage Ukrajine bar jednom već napale teritoriju Rusije. Početkom juna Ukrajina je koristeći višestruki raketni sistem HIMARS navodno uništila najmanje dva lansera i nekoliko pomoćnih vozila sistema PVO 300/S-400 u Belgorodskoj oblasti.

Informaciju su potvrdili upućeni izvori Politika.

Od kraja 2023. godine ruska vojska je počela da aktivno koristi moćne klizne bombe za uništavanje vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini. Samo Harkov je ove godine napadnut ovakvim bombama više od 50 puta. Mogu se lansirati sa udaljenosti od 60–70 km od mete tako da avioni često ni ne prelaze granicu da bi izvršili udare.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track