AMERIKA SE SVE VIŠE UPLIĆE U RUSKO-UKRAJINSKI SUKOB! SAD zvanično potvrdile: Izdata dozvola za kontraudar
Foto: Shutterstock

haos

AMERIKA SE SVE VIŠE UPLIĆE U RUSKO-UKRAJINSKI SUKOB! SAD zvanično potvrdile: Izdata dozvola za kontraudar

Planeta -

Džejk Salivan, savetnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, rekao je u ponedeljak američkoj TV stanici PBS da sporazum SAD-a i Ukrajine o ukrajinskim napadima na rusku teritoriju u Rusiji uključuje lokacije s kojih ruske snage pokušavaju da upadnu u Ukrajinu.

"Proširuje se to do bilo kog mesta sa kojeg ruske snage prelaze rusko-ukrajinsku granicu te iz Rusije ulaze u Ukrajinu kako bi uzeli još ukrajinske teritorije" rekao je Salivan i dodao da cela stvar nije pitanje "geografije" već "zdravog razuma".

Potparol Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država Čarli Dic rekao je da je SAD odlučila da Ukrajini dopusti da oružjem, koje mu je ona dala, napada rusku teritoriju u Rusiji koju ruska vojska koristi kako bi pokušala Ukrajincima da otme još njihove teritorije.

"Ako Rusija sa svoje teritorije napada Ukrajinu ili se priprema da napadne, ima smisla dopustiti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju preko granice" rekao je Dic.

Predsednik SAD-a Džo Bajden Ukrajini je u maju dopustio da oružjem koje joj je Amerika dala napadne rusku teritoriju u Rusiji, ali je rekao da sme da napadne isključivo rusko-ukrajinsku granicu u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje.

Viši zvaničnik Ministarstva odbrane SAD-a prošlog je prošle nedelje u Briselu novinarima rekao da je Amerika dala zeleno svetlo za poteze koje pre nije dopuštala. Zvaničnik je dodao Vašington i Kijev stalno razgovaraju i traže pravi odgovor za određeni problem.

Glavni skretar Severnoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg prošle je nedelje rekao da Ukrajina ima pravo da napada vojne mete na ruskoj teritoriji u Rusiji.

"Rusija je otvorila novi front, otvorila je front na severu Harkovske oblasti. Ukrajince tamo napadaju sa njihove teritorije u Rusiji. Ukrajinsko-ruska granica i front su manje-više isti. Naravno, Ukrajincima će biti teško da se brane ako su ruske snage bezbedne jer su u Rusiji. Neću ulaziti u sve aspekte toga, ali ću reći da Ukrajina ima pravo da napada ruske ciljeve u Rusiji u samoodbrani, a mi imamo pravo da to podržimo" rekao je Stoltenberg.

SAD su ranije saopštile da Ukrajina ima pravo da koristi američke sisteme protivvazdušne odbrane za gađanje ruskih aviona koji lete kroz ruski vazdušni prostor ako se spremaju da otvore vatru na ukrajinsku teritoriju.

(Kurir.rs/CNN/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:53

UKOLIKO BI SE AMERIKA POVUKLA IZ BROJNIH REGIONA, SVETU BI PRETILA KATASTROFA! Dimitrijević upozorio: Ratovi bi bili neminovni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track