"HRIŠĆANI, GLASAJTE JOŠ OVAJ PUT, ZA ČETIRI GODINE ME BAŠ BRIGA": Tramp održao važne mitinge dok se sprema za debatu sa Bajdenom
Foto: Allison Bailey/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia, Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia, Samuel Corum / Getty images / Profimedia, EPA Shawn Thew Pool

SKUPOVI U VAŠINGTONU I FILADELFIJI

"HRIŠĆANI, GLASAJTE JOŠ OVAJ PUT, ZA ČETIRI GODINE ME BAŠ BRIGA": Tramp održao važne mitinge dok se sprema za debatu sa Bajdenom

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik i Džo Bajden, aktuelni šef Bele kuće, suočiće se ove sedmice u debati u Atlanti, prvom javnom duelu republikanskog i demokratskog kandidata uoči novembarskih izbora.

Uoči ovog TV sučeljavanja, koje će u četvrtak uveče biti emitovano na CNN, Tramp je juče održao dva važna mitinga, od kojih su ga na prvom ugostili hrišćanski konzervativci okupljeni u Vašingtonu, da bi se on potom obratio potencijalnim crnim glasačima u Filadelfiji.

Trampovo obraćanje u američkoj prestonici organizovala je Koalicija vere i slobode, a nekadašnji šef Bele kuće pozvao je na ovom skupu sve one koji idu u crkvu da u novembru izađu na birališta i glasaju samo još jednom za njega.

- Hrišćani idu u crkvu, ali oni ne glasaju baš mnogo. Znate koliko moći posedujete kada izađete na glasanje. Morate da izađete i glasate. Samo ovaj put. Za četiri godine ne morate da glasate, OK? Za četiri godine ne morate da glasate, baš me briga - poručio je Tramp okupljenima.

On se na trenutak dotakao i politički osetljivog pitanja abortusa, što je tema koja je bitna na hrišćanske konzervativce.

Donald Tramp
foto: Allison Bailey/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tramp je ponovio poziciju da bi zabrane ove procedure trebalo da odlučuju birači u svakoj američkoj saveznoj državi ponaosob.

Rojters navodi da je ovaj njegov stav u suprotnosti sa gledištem većine konzervativnih hrišćana, ali se i podseća da je Tramp u više navrata upozoravao da republikanci rizikuju izborni poraz ukoliko zauzmu isuviše oštar stav po pitanju prava na abortus.

Donald Tramp
foto: Samuel Corum / Getty images / Profimedia

Podseća se da su loši rezultati te stranke na izborima za dopunu Kongresa 2022. u velikoj meri pripisani odluci Vrhovnog suda SAD donetoj ranije te godine, a kojom je ukinuta ustavna zaštita za izvođenje ove procedure u većini slučajeva.

- Kao i Ronald Regan, ja verujem da treba da postoje izuzeci kao što su silovanje i incest. Moate da nastupate srcem. Ali, morate i da zapamtite i da treba da budete izabrani - kazao je Tramp.

Donald Tramp
foto: Allison Bailey/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegovi komentari u vezi s abortusom ipak su naišli na prilični blag prijem među hrišćanskim konzervativcima, od kojih su neki iz mase počeli da skandiraju "Ne sme biti mrtvih beba!"

Donald Tramp
foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Ipak, on je dobio aplauze za druge predloge koje izneo na skupu, poput reforme Ministarstva obrazovanja, što je mera koju odobravaju mnogi hrišćanski konzervativc pošto optužuju federalnu vladu za napade na nastavne metode zasnovane na veri.

Tramp zna koga bi za potpredsednika, uputio poruku crnim biračima i optužio Bajdena da laže

Tramp je pre mitinga koji je održao u Filadelfiji posetio radnju brze hrane u tom gradu i pristalicama koji su se tu našli rekao da već zna koga planira da predloži za kandidata za svog potpredsednika i da će se ta osoba verovatno prisustvovati njegovoj TV debati sa Bajdenom.

Rojters navodi da je Tramp tokom mitinga koji je održao na filadelfijskom Univerzitetu Templ obećao pred nekoliko hiljada crnih glasača da će dovesti u red taj grad koji je "ogrezao u krvi", iako podaci ukazuju na opadanje kriminala u Filadelfiji.

Džo Bajden
foto: AP/Paul Sancya

Tramp je okupljenima poručio da će policiji dati "imunitet" da obave posao i da će "podići" federalne finansije gradovima koji imaju problem sa nasiljem.

On je nazvao "lažnim" statističke podatke FBI koji ukazuju na konstantni pad nivoa nasilnog kriminala i ubistava širom SAD u prva tri meseca ove godine, optužujući Bajdena da laže u vezi sa tim brojkama.

- Pod Trampovom administracijom povratićemo zakon i red i bezbednost na ulice - rekao je republikanski predsednički kandidat.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:22

AKO TREBA, TRAMP ĆE POLOŽITI ZAKLETVU IZ ZATVORA Vuković: On su u ovakvim situacijama snalazi kao riba u vodi, AMERIKA PODELJENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track