NOVI NEMIRI U NOVOJ KALEDONIJI: Zapaljena gradska većnica i zgrada policije nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u FRANCUSKU
Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia

neredi

NOVI NEMIRI U NOVOJ KALEDONIJI: Zapaljena gradska većnica i zgrada policije nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u FRANCUSKU

Planeta -

Novi nemiri izbili su u Novoj Kaledoniji u kojima je tokom noći zapaljena gradska većnica i zgrada policije nakon što je sedam pritovrenika, aktivista koji se zalažu za nezavisnost te francuske prekomorske teritorije, prebačeno u Francusku u istražni pritvor, prenosi Gardijan.

„Ovo prebacivanje je organizovano tokom noći pomoću aviona specijalno čarterovanog za misiju“, naveo je tužilac Iv Dupas u saopštenju.

Sedmorica su poslata u kontinentalnu Francusku , dodao je, „zbog osetljivosti procedure i kako bi se omogućilo da se istraga nastavi na miran način, bez ikakvog pritiska“.

Odluka da se neki optuženi prebace u pritvorske centre u Francuskoj izazvala je negodovanje među aktivistima za nezavisnost, koji su transfer nazvali „političkom deportacijom“.

Situacija je i dalje posebno napeta u Novoj Kaledoniji nakon hapšenja jedanaest aktivista za nezavisnost, osumnjičenih da su planirali nasilje koje je pogodilo arhipelag od 13. maja.

Neredi, ulične barikade i pljačke izbili su prošlog meseca u Novoj Kaledoniji zbog izborne reforme koja bi omogućila stalnim stanovnicima da učestvuju u lokalnim izborima.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Prenosi: T.A.)

Bonus video:

04:12

NOVA KALEDONIJA NIJE JEDINA, ŠVEDSKA NA KORAK OD OPŠTEG RATA? Klisarić tvrdi: Doseljenici su se infiltrirali u institucije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track