NOĆNA MORA ZAPADNIH SILA! Juri ka meti, ubrzava - pa sledi SPEKTAKULARNA EKSPLOZIJA: Huti testirali UBITAČNOG KAMIKAZU (VIDEO)
Foto: Twitter/@MenchOsint

NOĆNA MORA ZAPADNIH SILA! Juri ka meti, ubrzava - pa sledi SPEKTAKULARNA EKSPLOZIJA: Huti testirali UBITAČNOG KAMIKAZU (VIDEO)

Planeta -

Jemenski Huti su objavili snimak na kom se vidi kako bespilotni čamac raznosi brod koji je korišćen kao cilj tokom testa. Najnoviji video prikazuje više aparata tipa Tufan-1.

Mali bespilotni čamac ima V-trup, sličan čamcima-kamikazama koje je Ukrajina koristila sa velikim uspehom u Crnom moru.

Iako je Tufan-1 već bio predstavljen, ono što je zaista novo ovde je snimak koji pokazuje testiranje plovila.

Na snimku se vidi Tufan-1 koji se kreće velikom brzinom kroz vodu.

Na delovima snimka vidi se i osoba za volanom. Plovila mogu biti kontrolisana daljinski ili direktno. Na snimku se zatim vidi napad na trup napuštenog broda, u kom je ostala velika rupa nakon eksplozije bojeve glave.

Dok ukupna veličina Tufana-1 ukazuje na plovilo koje je znatno manje od mnogih drugih bespilotnih plovila, manji gabariti bi trebalo da ga učine bržim, okretnijim i težim za uništavanje, dok veličina eksplozije ukazuje na veoma moćnu bojevu glavu.

Prema natpisu u videu, bojeva glava je teška oko 150 kilograma, a plovilo ima maksimalnu brzinu oko 65 km/h. Domet nije naveden.

Huti već 15 godina razvijaju bespilotna plovila. Od početka rata između Izraela i Hamasa više puta su napadali komercijalne brodove.

Dron-kamikaza kojim su Huti pogodili grčki brod "Tutor", koji je plovio pod liberijskom zastavom, bio je drugačijeg dizajna. Izgledao je kao jedan od mnogobrojnih ribarskih brodova iz Crvenog mora, a na njega su postavljene čak i lutke da zbune mornare sa mete.

I pored napora SAD da unište bespilotne letelice Huta, čini se da nema prekida u napadima.

(Kurir.rs/TWZ/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:10

HUTI ZADAJU OZBILJNE UDARCE?! General: Vazdušni napadi Amerike i saveznika ne daju očekivane rezultate, MOGU DA UZVRATE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track