ZELENSKI NAREDIO ČISTKU U DRŽAVNOJ GARDI! Pukovnici hteli da ga ubiju kao "POKLON PUTINU", sada sledi ODMAZDA - Meta bio i Budanov
Foto: Youtube/ HugoDécrypte - Grands formats

ZELENSKI NAREDIO ČISTKU U DRŽAVNOJ GARDI! Pukovnici hteli da ga ubiju kao "POKLON PUTINU", sada sledi ODMAZDA - Meta bio i Budanov

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je odrešene ruke šefu ukrajinske garde da očisti redove od ljudi koji je diskredituju nakon što su dvojica oficira optužena za zaveru za ubistvo visokih zvaničnika.

Služba državne bezbednosti (SBU) saopštila je prošlog meseca da je uhapsila dvojicu pukovnika garde optuženih da su sarađivali sa Rusijom na planiranju ubistva Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obaveštajne službe Kirila Budanova.

Državna garda vrši obezbeđenje visokih službenika ukrajinske vlade.

Ubistvo Zelenskog je bilo zamišljeno kao "poklon" Vladimiru Putinu, ruskom predsedniku, koji je peti put inaugurisan u Kremlju prošlog meseca, saopštila je SBU.

Predstavljajući u ponedeljak osoblju pukovnika Oleksija Morozova, Zelenski je rekao da je njegov glavni cilj da osigura da se samo oni koji svoju budućnost vide u Ukrajini pridruže agenciji.

- I, naravno, služba mora biti očišćena od svakog ko nije na strani Ukrajine ili diskredituje službu državne straže - napisao je on na Telegramu.

Zelenski je otpustio Serhija Ruda u maju, dva dana nakon što je SBU privela zaposlene u agenciji za koje je rekla da su radili za rusku Federalnu službu bezbednosti i odavali poverljive informacije.

(Kurir.rs/Guardian/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track