Brazilska država Parana ostaće nakon revizije razgraničenja sa susednom Santa Katarinom bez 490 hektara površine!

Zemljište, veličine 500 fudbalskih terena, mahom pripada jednom stanovniku Guaratube koji je nakon merenja otkrio da je deo njegovog imanja na teritoriji Santa Katarine. To se kosilo sa mapom razgraničenja koju je definisala vojska 1919. godine.

Vlasnik zemljišta potom je kontaktirao Institut za vodu i zemljište u Parani koji je izašao na teren i proverio stara dokumenta. Institut je potvrdio nedoslednost u obeležavanju koje je dala vojska.

- Locirali smo prvobitne oznake i morali smo da obiđemo lokacije do kojih je pristup bio težak. Pronašli smo tačne koordinate i morali smo da ispravimo karte- objasnio je inženjer šumarstva Amauri Simao Pampuh iz Direkcije za teritorijalno upravljanje.

parana.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Parana, jedna od 26 država u Brazilu, tako je ostala bez 0,002 odsto površine.

Grad Guaratuba, koji će izgubiti teritoriju, saopštio je da još nije urađena analiza kako bi bili definisani uticaji promena.

- Opštinsko odeljenje za urbanizam će analizirati pregled teritorijalnog područja kako bi procenio teritorijalni uticaj, moguću javnu opremu, ali takođe i naplatu poreza - rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Grad Garuva iz Sante Katarine navodi da će dobiti svu dokumentaciju i nove geografske koordinate da bi mogao da identifikuje sve nekretnine u spornoj oblasti i obavesti vlasnike. Vlasti navode da nakon toga sledi izmena teritorijalne mape i urbanističkog plana.

Brazilski institut za geografiju i statistiku navodi da pažljivo prati ažuriranja u teritorijalnoj podeli zemlje.

Reka Akre, podsetimo, nedavno je promenila tok zbog nezapamćenih poplava i možda za stalno promenila granicu Brazila i Bolivije!

(Kurir.rs/G1/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir televizija KINEZI DIGITALNO ZAŠTITILI PEĆINE IZ TREĆEG VEKA! Mural nebeske mape: Spoj civilizacija budizma, Grčke i Indijske mitologije