GDE JE POŠAO ASANŽ? Posle 1.901 dana u britanskom zatvoru moraće da se izjasni KRIVIM PRED AMERIČKIM SUDOM da bi mogao da ide kući
Foto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia, Facebook printscreen/Nine.com.au

OSNIVAČ VIKILIKSA NA PUTU KA SEVERNIM MARIJANSKIM OSTRVIMA

GDE JE POŠAO ASANŽ? Posle 1.901 dana u britanskom zatvoru moraće da se izjasni KRIVIM PRED AMERIČKIM SUDOM da bi mogao da ide kući

Planeta -

Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, pristao je na sporazum s američkim vlastima o priznanju krivice kako bi mogao da bude oslobođen i vrati se u rodnu Australiju.

BBC navodi da to piše u sudskim dokumentima pravosuđa Velike Britanije, gde je Asanž proveo 1.901 dan u londonskom zatvoru "Belmarš", poznatom po visokom stepenu obezbeđenja.

Asanž je jutros snimljen kako na britanskom aerodromu Stansted ulazi u avion koji će ga odvesti na Severna Marijanska ostrva, američku teritoriju u Tihom okeanu, gde sutra ujutru po lokalnom vremenu treba da se izjasni o krivici.

Prema sporazumu s američkim vlastima Asanžu će nakon toga biti uračunato vreme koje je proveo iza rešetaka u Londonu i ne očekuje se da će biti potrebno da odsluži dodatnu zatvorsku kaznu.

Udaljena pacifička ostrva mnogo su bliža Australiji nego američki savezni sudovi na Havajima ili u kontinentalnom delu SAD.

Džulijan Asanž
foto: Facebook printscreen/Nine.com.au

Njegov pravni tim je potvrdio da će se Asanž vratiti u rodnu zemlju što je pre moguće.

Vikiliks je prethodno saopštio da je njegov 52-godišnji osnivač napustio zatvor u Velikoj Britaniji i odleteo iz zemlje, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

Severna Marijanska ostrva
Severna Marijanska ostrvafoto: Ruslan Olinchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi,među kojima i dvoje novinara Rojtersa.

Nakon objavljivanja snimaka 2010m vlasti u Velikoj Britaniji su kasnije iste godine Asanžu odredile pritvor, da bi potom bio pušten uz kauciju nakon što je Švedska izdala međunarodnu poternicu za njim pod optužbom za seksualni napad.

Džulijan Asanž, Severna Marijanska ostrva
foto: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Švedske vlasti su htele da ga saslušaju povodom navoda da je silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao, a drugu naveo na seks u avgustu 2010. godine, dok je bio u Stokholmu da bi održao predavanje.

On tvrdi da su oba susreta bila uzajamno dobrovoljna, ali je usledio dugi sudski proces zbog kojeg je zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbegao izručenje.

Džo Bajden, Džulijan Asanž
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia, Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia, Shutterstock

Posle skoro sedam godina života u ekvadorskoj ambasadi, Asanž je iz nje izašao, a britanska policija ga je uhapsila 11. aprila 2019. godine i nakon toga je odveden u "Belmarš".

Hapšenje je usledilo pošto je ekvadorski predsednik Lenjin Moreno tvitovao da je njegova zemlja donela „suverenu odluku" da mu povuče status azilanta.

Ko je Džulijan Asanž?

  • rođen je 3. jula 1971. u Taunsvilu u australijskoj saveznoj državi Kvinslend
  • još kao tinejdžer se probio u svetu kompjuterskog programiranja.
  • sud u Australiji ga je 1995. kaznio zbog hakovanja, a izbegao je zatvorsku kaznu, obećavši da to više neće činiti
  • Asanž je 2006. godine pokrenuo veb stranicu Vikiliks.
  • od tada, Vikiliks je objavio više od deset miliona dokumenata, između ostalog mnoge poverljive zvanične izveštaje u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu, špijuniranjem i korupcijom.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:38

DŽULIJAN ASANŽ JE NA OVIM NIVOIMA UGROZIO SAD Stručnjaci analiziraju: Ovo je jedna farsa, svi znamo kakva će se odluka doneti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track