PRVI NAPAD HIMARS NA KURSKU OBLAST U RUSIJI! Ukrajinci ispalili dve američe rakete dugog dometa, UNIŠTENA ZGRADA FSB
Foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

RANJEN OFICIR

PRVI NAPAD HIMARS NA KURSKU OBLAST U RUSIJI! Ukrajinci ispalili dve američe rakete dugog dometa, UNIŠTENA ZGRADA FSB

Planeta -

Ukrajinska vojska je prvi put upotrebila raketne sisteme HIMARS za napad na Kursku oblast u Rusiji.

Kijev post prenosi navode ruskog medija Astra da je u tom napadu delimično uništena zgrada lokalne ispostave Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema izvorima Astre, ukrajinske snage su u subotu 22. juna lansirale dve rakete iz sistema HIMARS na vojne mete u blizini mesta Mirnji u Sužanskom rejonu i kod mesta Dovgi Bumi u Belovskom rejonu.

Navodi se da su obe rakete oborene, a da su ostaci projektila izazvali delimično uništenje pogranične službe FSB u mestu Suža.

Astra je objavila da je tom prilikom ranjen oficir FSB i oštećena su dva automobila.

Kurska oblast
foto: Printscreen

Navodi se da je nakon napada lokalno stanovništvo ostalo bez struje.

Kijev post podseća na tekst AP od 22. juna u kojem je citirana izjava general poručnika Ivana Havriljuka, prvog zamenika ministra odbrane Ukrajine, da je američka dozvola Kijevu da napada teritoriju Rusije oružjem dobijenim od SAD omela planove Kremlja da iskoristi 90.000 ruskih vojnika za novu ofanzivu u Harkovskoj oblasti.

Američka agencija je objavila da je sve gora situacija sa kojom su se Ukrajinci suočili na frontu primorala Vašington da Kijevu da to odobrenje.

Pripadnici ukrajinskih brigada koje se bore na pravcu Harkova kazali su za AP da su u roku od nekoliko sati nakon dozvole dobijene od Vašingtona počela dejstva iz raketnih sistema HIMARS po ciljevima u Rusiji.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:11

HUTI SA TRI RAKETE POGODILI AMERIČKI NOSAČ AVIONA! Dr Laban: Jasno je da je u pitanju HIPERSONIČNO oružje koje oni NE PROIZVODE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track