"TERORISTI HAMASA IZGLEDAJU KAO OBIČNI LJUDI!" Eksperti tvrde: Koriste civile da bi izraelska akcija izgledati gore u očima sveta
Foto: AP Mahmoud Essa

kurir televizija

"TERORISTI HAMASA IZGLEDAJU KAO OBIČNI LJUDI!" Eksperti tvrde: Koriste civile da bi izraelska akcija izgledati gore u očima sveta

Planeta -

Rat na Bliskom istoku ne jenjava, a sada se pojavio ozbiljan rizik da se sukobi preliju i van granica Izraela i Gaze. Izraelska avijacija je gađala položaje Hezbolaha na teritoriji Libana, dok Amerika upozorava na mogućnost uključenja Irana u sukob, što dodatno povećava zabrinutost međunarodne zajednice.

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti su bili Marko Slijepčević, advokat, i Srba O. Filipović, politički analitičar, koji su pružili svoje uvide u trenutnu situaciju.

- U svakom ratu je sve moguće. Dakle, ko je mogao 7. oktobra da predvidi da će Izrael doći do ove tačke? Da neće brzo završiti svoju vojnu operaciju, čišćenje terena u Gazi od pripadnika Hamasa. Gaza je najgušće naseljeno mesto na planeti sa 2,5 miliona stanovnika, među kojima je možda 40-50 hiljada terorista. Kako razlikovati teroriste od civila kada oni izgledaju kao obični ljudi? To je veoma teško - rekao je Filipović.

Srba O Filipović
foto: Kurir televizija

Filipović je dodao da je taktika Hamasa zloupotreba civila kao živog štita, što predstavlja ratni zločin.

- Hamas koristi civilno stanovništvo za propagandu, jer što više izgine civila, to će izraelska akcija izgledati gore u očima sveta - rekao je Filipović i dodao:

- S druge strane, slika se stvara da Izrael cilja sve Palestince, dok Hamas otvoreno želi uništenje Izraela.

Slijepčević je istakao da stradanje svakog civila može predstavljati ratni zločin.

- Kada preduzimate vojne intervencije, pravilo je da šteta po civile i civilne objekte bude svedena na najmanju moguću meru. Međutim, u urbanom sukobu kakav je ovaj, to je veoma teško postići. Ako su pripadnici Hamasa koristili civilne objekte kao štit, to je ratni zločin i odgovornost pada na njih - objasnio je Slijepčević.

Marko Slijepčević
foto: Kurir televizija

Na pitanje o pravdi za stradalu decu, Slijepčević je bio pesimističan.

- Svetski policajac, Savet bezbednosti, trenutno ne funkcioniše. Kao što u unutrašnjem zakonodavstvu policija sprovodi zakon, na međunarodnom nivou to bi trebalo da radi Savet bezbednosti. Ali trenutno je paralisan, što znači da ne može sprovesti nijednu odluku efikasno.

Slijepčević je naglasio važnost medijske slike u ovom sukobu.

- Mediji imaju ogromnu moć. Informacije koje plasiraju mogu značajno uticati na percepciju javnosti. Često su informacije koje dobijamo sredstvo propagande, i zato je važno biti obazriv i proveravati dokaze - rekao je Slijepčević i dodao:

Marko Slijepčević
foto: Kurir televizija

- Humanitarni koridori koji se izlažu napadu predstavljaju ozbiljan prekršaj međunarodnog prava. Ali kao advokat, volim da se ogradim dok ne vidim dokaze. Sve što čujem kao informaciju apriori dovodim u sumnju dok se ne proveri.

09:13

SVE JE MOGUĆE U RATU! Stručnjaci o sukobu Izraela i Hamasa: Zašto je Bliski istok na ivici totalnog haosa?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja