"RUSKA INICIJATIVA ZAISTA MOŽE DA ZAUSTAVI RAT" Putin poslao snažnu poruku svetu: "Predlozi pružaju mogućnost..."
Foto: AP/Valentina Pevtsova

odlučno

"RUSKA INICIJATIVA ZAISTA MOŽE DA ZAUSTAVI RAT" Putin poslao snažnu poruku svetu: "Predlozi pružaju mogućnost..."

Planeta -

Mirovni predlozi koje je iznela Rusija zaista predviđaju okončanje sukoba, rekao je Vladimir Putin u obraćanju učesnicima Primakovskih čitanja koja su počela u Moskvi.

"Nadam se da će, za razliku od mnogih zapadnih političara koji nisu ni hteli da se udube u suštinu inicijative koju smo izneli, učesnici foruma promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i da će moći da vide da ona zaista pruža mogućnost zaustavljanja sukoba i prelaska na njegovo političko i diplomatsko rešenje", navodi se u poruci koju je pročitao pomoćnik šefa države Jurij Ušakov.

Putin je izrazio uverenje da će učesnici foruma posvetiti dužnu pažnju i ruskim idejama o formiranju sistema ravnopravne, nedeljive bezbednosti i uzajamno korisne saradnje na evroazijskom kontinentu.

U Moskvi se 25. i 26. juna održava 10. Međunarodni naučni stručni forum "Primakovska čitanja" na temu "Rusija u globalnom kontekstu". Ovo je godišnji međunarodni skup stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa i globalne ekonomije. U okviru foruma, vodeći naučnici, političari i diplomate iz celog sveta vode otvoreni dijalog o globalnim i regionalnim izazovima i pretnjama.

Putin je 14. juna izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, predviđajući priznavanje statusa Krima, DNR , LNR , Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, konsolidaciju vansvrstanog i beznuklearnog statusa Rusije. Ukrajina, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija, navodi RIA.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track