"OVO JE NEVEROVATNO ISKUSTVO": Mladić otišao na transplantaciju bubrega, pa celu operaciju proveo BUDAN (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/X

iz bolnice izašao nakon jednog dana

"OVO JE NEVEROVATNO ISKUSTVO": Mladić otišao na transplantaciju bubrega, pa celu operaciju proveo BUDAN (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Džon Nikolas, 28-godišnji pacijent koji je bio podvrgnut transplantaciji bubrega ostao je budan tokom procedure, i čak je ugledao novi organ koji je trebalo da dobije, otkrila je bolnica u Čikagu.

On je rekao da nije osećao nikakav bol i da je izašao iz bolnice samo 24 sata kasnije nakon što su lekari zamenili bubrege 24. maja.

Umesto uobičajene opšte anestezije, medicinsko osoblje je odlučilo da koristi kičmenu anesteziju sličnu onoj koja se daje za carski rez.

Hirurg za transplantaciju dr Satiš Nadig rekao je u saopštenju za javnost da je držanje Nikolasa budnim operacija slična ambulantnoj proceduri.

„Nadamo se da budna transplantacija bubrega može smanjiti neke od rizika od opšte anestezije, a istovremeno skratiti boravak pacijenta u bolnici“, rekao je Nadig, koji je i direktor bolničkog centra za transplantaciju.

„Unutar operacione sale, bilo je neverovatno iskustvo biti u mogućnosti pokazati pacijentu kako izgleda njihov novi bubreg pre nego što ga stavi u telo.

Dr Visente Garsija Tomas rekao je da je izvođenje operacije bilo lakše medicinskom osoblju od mnogih carskih rezova, nazvavši je „jednostavnom i bez događaja“.

"Bio sam svestan šta rade"

Nikolas, koji je takođe bio pod blagim sedativima, nazvao je to iskustvo „prilično neverovatno“ i nije ni znao da je u toku.

„U jednom trenutku tokom operacije, sećam se da sam pitao: 'Da li treba da očekujem da počne anestezija?' a oni su već uveliko radili posao i ja sam bio potpuno nesvestan te činjenice“, rekao je on.

"Dali su mi sedativ za sopstvenu udobnost, ali sam i dalje bio svestan šta rade", dodaje on.

Dok pacijenti obično moraju da ostanu u bolnici dva ili tri dana nakon transplantacije bubrega, Nikolas je izašao za jedan dan, kažu u bolnici.

Nikolasu je dijagnostikovana Kronova bolest kada je imao 16 godina i počeo je da ima problema sa bubrezima. Iako mu nije bila potrebna dijaliza i lečio se lekovima, njegova bubrežna funkcija je počela više da opada 2022. godine, što je dovelo do potrage za novim bubregom.

Njegova majka je planirala da donira svoj organ, ali je to ukinuto nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke. Umesto toga, jedan od njegovih prijatelja iz Indijane, 29-godišnji Pat Vajz, istupio je nakon što je saznao za problem svog druga.

„Uvek smo sebe nazivali prijateljima, a ovaj primer pokazuje da jedni drugima stojimo na leđima“, rekao je Nikolas. „Značilo mi je svet. To je zaista promenilo život.”

(Kurir.rs/ The NewYork Times/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja