SERGEJ ŠOJGU I VALERIJ GERASIMOV NA POTERNICI! Sud u Hagu izdao naloge za hapšenje zbog ratnih zločina
Foto: Printscreen/Twitter

SERGEJ ŠOJGU I VALERIJ GERASIMOV NA POTERNICI! Sud u Hagu izdao naloge za hapšenje zbog ratnih zločina

Planeta -

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova zbog međunarodnih zločina, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Sud je u utorak saopštio da su njih dvojica navodno odgovorni za dva ratna zločina: usmeravanje napada na civilne objekte i nanošenje prekomerne slučajne štete civilima ili štete na civilnim objektima. Optuženi su i za zločine protiv čovečnosti, navodi CNN.

MKS je saopštio da se navodni zločini odnose na "veliki broj napada na brojne elektrane i podstanice" koje je Rusija izvela širom Ukrajine između oktobra 2022. i najmanje marta 2023. godine.

Prethodno je MKS ranije izdao naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i ruske zvaničnice Marije Lvove-Belove zbog navodne veze sa deportovanjem ukrajinske dece u Rusiju.

Ruske vlasti još nisu komentarisale odluku Međunarodnog krivičnog suda, a ukrajinski zvaničnici su pozdravili odluku MKS. Državni ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinets rekao je da odluka MKS znači da je Ukrajina korak bliže dobijanju pravde.

(Kurir.rs/CNN/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:44

HAG NEMA KAPACITETE DA LEČI MOG OCA Sin generala Ratka Mladića otkrio: Da li će biti smanjena kazna zbog zdravstvene situacjie?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja