KENIJA DIGLA VOJSKU NA NOGE: Država nakon masovnih protesta tone u totalni haos STRAVIČNE SCENE STIŽU IZ PRESTONICE (FOTO/VIDEO)
Foto: AP Marckinson Pierre, EPA Str, LUIS TATO / AFP / Profimedia

novi detalji

KENIJA DIGLA VOJSKU NA NOGE: Država nakon masovnih protesta tone u totalni haos STRAVIČNE SCENE STIŽU IZ PRESTONICE (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Kenija mobiliše sve bezbednosne snage kako bi zaustavila velike proteste širom države na istoku Afrike!

Predsednik Vilijam Ruto naredio je mobilizaciju svih bezbednosnih snaga i nazvao nemire napadom na ustavni poredak i pretnjom po bezbednost države.

- Akteri će se smatrati izdajnicima - rekao je Ruto i najavio da je spreman da pregovara sa demonstrantima.

Ministar odbrane Aden Duale navodi da su Oružane snage Kenije mobilisane da podrže policiju.

- Oružane snage Kenije mobilisale su se da podrže nacionalnu policiju u odgovoru na vanredno stanje izazvano protestima u različitim delovima Republike Kenije što je dovelo do uništenja i oštećenja kritične infrastrukture - napisao je Duale na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Kenija
foto: LUIS TATO / AFP / Profimedia

Medicinska služba je saopštila da je u protestima nastradalo pet osoba dok lokalni mediji nezvanično navode da je više od 10 ljudi poginulo kad je policija otvorila vatru na protestante.

Kenija
foto: Guerinault Louis / AFP / Profimedia

Među povređenima je i Auma Obama, sestra bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koja je isprskana suzavcem od strane policije tokom intervjua za CNN uživo.

Kenija
foto: LUIS TATO / AFP / Profimedia

BBC navodi da Najrobijem celog dana odjekuju hici. NTV, podružnica američke televizije CNN, navodi da je parlament zapaljen nakon upada demonstranata u zgradu dok su poslanici pobegli kroz podzemni kanal. Sajt za praćenje interneta NetBlocks izvestio je da je u utorak u Keniji došlo do velikog poremećaja internet konekcije nakon masovnih protesta.

Kenija
foto: EPA Str

Novi talas protesta počeo je sredinom juna zbog vladinih planova da poveća poreze na brojna dobra i usluge. Amandmani na nacrt budžeta predviđaju novi porez na dodatu vrednost od 16 odsto na kupovinu hleba, prevoz šećera, korišćenje mobilnih i finansijskih usluga, transakcije sa inostranstvom...

Kenija
foto: EPA Str

Parlament bi trebalo da usvoji konačnu verziju nacrta budžeta 30. juna.

Kenija
foto: AP Marckinson Pierre

Protesti su inače počeli u trenutku kad položaj Kenije dobija globalnu važnost pošto je američki predsednik Džo Bajden u ponedeljak označio zemlju kao glavnog saveznika van NATO.

To je prvi put da je subsaharska afrička nacija dobila ovaj status.

Bonus video:

09:29

VELIKI PROTESTI U GRUZIJI: U pravoslavnom hramu nađena IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, USLEDIO JE PAKAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track