ASANŽ SE KONAČNO VRATIO KUĆI: U Australiju sleteo kao slobodan čovek, a kad je ugledao suprugu od sreće je digao sa ZEMLJE (VIDEO)
Foto: EPA Lukas Coch, AP Rick Rycroft

OSNIVAČ VIKILIKSA

ASANŽ SE KONAČNO VRATIO KUĆI: U Australiju sleteo kao slobodan čovek, a kad je ugledao suprugu od sreće je digao sa ZEMLJE (VIDEO)

Planeta -

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, sleteo je u Australiju nakon što se izjasnio krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži u sporazumu koji ga oslobađa od 14-godišnje pravne bitke.

Asanž se iskrcao iz privatnog aviona na aerodromu u Kanberi, mahnuvši medijima, pre nego što je poljubio svoju ženu Stelu i podigao je sa zemlje.

Zagrlio je oca pre nego što je sa svojim pravnim timom ušao u zgradu terminala.

Njegov dolazak završava sagu u kojoj je Asanž proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke bezbednosti i sedam godina u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu boreći se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad i SAD, gde se suočio sa 18 krivičnih prijava, piše Rojters.

1 / 10 Foto: EPA Lucas Coch

Te optužbe su proizašle iz objavljivanja Vikiliksa 2010. stotina hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku – jednom od najvećih kršenja tajnih informacija u istoriji SAD.

Tokom tročasovnog saslušanja održanog ranije na američkoj teritoriji Sajpan, Asanž se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata nacionalne odbrane, ali je rekao da veruje da prvi amandman američkog Ustava, koji štiti slobodu govora, štiti njegovu aktivnosti.

„Radeći kao novinar, ohrabrio sam svoj izvor da pruži informacije za koje je rečeno da su poverljive kako bih te informacije objavio“, rekao je on na sudu.

„Verovao sam da je Prvi amandman zaštitio tu aktivnost, ali prihvatam da je to kršenje statuta o špijunaži"

Glavni američki okružni sudija Ramona V. Manglona prihvatio je njegovo izjašnjavanje o krivici, napominjući da je američka vlada nagovestila da nije bilo lične žrtve Asanžovih postupaka.

(Kurir.rs/ Reuters/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:38

DŽULIJAN ASANŽ JE NA OVIM NIVOIMA UGROZIO SAD Stručnjaci analiziraju: Ovo je jedna farsa, svi znamo kakva će se odluka doneti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track