SEVERNA KOREJA ŠALJE TRUPE U UKRAJINU!? Posebna jedinica sledećeg meseca stiže u Donbas, Amerikanci upozorili: NEKA DOBRO RAZMISLE
Foto: Youtube/KOREA NOW/TourdeForce band

SEVERNA KOREJA ŠALJE TRUPE U UKRAJINU!? Posebna jedinica sledećeg meseca stiže u Donbas, Amerikanci upozorili: NEKA DOBRO RAZMISLE

Planeta -

Sledećeg meseca severnokorejski vojnici trebalo bi da stignu na tlo Ukrajine kako bi podržali Rusiju u ratu, objavio je Pjongjang ove nedelje, samo nekoliko dana posle posete ruskog lidera Vladimira Putina prestonici Severne Koreje.

U pitanju je vojna inženjerska jedinica koja će dejstvovati najverovatnije u regionu Donjecka.

Dve zemlje su tom prilikom potpisale i sporazum kojim se obavezuju na međusobnu vojnu pomoć u slučaju rata ili napada na njihove zemlje, što je severnokorejski lider Kim Džong Un iskoristio za slanje trupa u Evropu.

Severnokorejski vojnici bi trebalo da stignu u pomoć Rusima u Donjeck, već u julu. Severna Koreja je do sada već pomogla Rusiji sa skoro dva miliona komada municije, raketama za nekoliko raketnih sistema, navodno i nekoliko balističkih projektila.

Uprkos već dobro poznatoj saradnji ova dva lidera, slanje vojnika može biti novi korak koji može voditi u eskalaciju sukoba.

Iz Pentagona upozoravaju Severnu Koreju da dobro razmisli.

- Da sam na mestu vojnog rukovodstva Severne Koreje, preispitao bih svoje odluke o slanju topovskog mesa u ilegalni rat protiv Ukrajine. Videli smo vrste gubitaka koje ruske snage imaju – rekao je portparol Pentagona Pet Rajder.

Ovakva saradnja Rusije i Severne Koreje otvara vrata za mogućnost da Kina izbegne sankcije, a da pritom pomogne Moskvi u ratu u Ukrajini.

Upravo to je za britanski Dejli Ekspres objasnio bivši poslanik ruskog parlamenta Ilja Ponomarjov.

– Severna Koreja je jedan od ključnih partnera Rusije, a razlog zašto su postali takav partner leži u tome što deluju kao most između Kine i Rusije. U stvari, svu vojnu opremu dopremljenu iz Severne Koreje za Severnokorejce razvili su Kinezi. Kina je oprezna zbog sankcija SAD, ali Severna Koreja nije u opasnosti. Dakle, nema problema da Kinezi pomognu Severnokorejcima, a zatim i oni da trguju sa Rusijom i od toga imaju koristi i finansijski i u smislu vojnog razvoja – objasnio je on.

(Kurir.rs/Večernji list)

Bonus video:

02:48

SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track