"TRAMP BI MOGAO PODRŽATI NETANJAHUA!" Đokić tvrdi: Izjavio je da će završiti ukrajinski sukob za 24 sata zbog POPULARNOSTI
Foto: EPA/Ronen Zvulun Pool, AP/Rebecca Blackwell

kurir televizija

"TRAMP BI MOGAO PODRŽATI NETANJAHUA!" Đokić tvrdi: Izjavio je da će završiti ukrajinski sukob za 24 sata zbog POPULARNOSTI

Planeta -

Stručnjak za spoljnu politiku Branimir Đokić u gostovanju u jutarnjem programu Kurir televizije komentarisao je aktuelnu situaciju oko predsedničkih izbora u SAD.

Đokić je dao detaljnu analizu o Trampovim izjavama, rusko-severnokorejskom savezništvu i globalnim tenzijama.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine, pitanje Trampove saradnje sa Rusijom dominiralo je medijskim prostorom. Međutim, Đokić ističe da ova tema sada nije aktuelna.

- Malerova komisija je sve to razjasnila. U suštini, nije Trump sarađivao sa Rusijom, ali jesu Rusi informisali njega da bi želeli da on bude predsednik i da će raditi na tome preko internet kampanje - rekao je Đokić, dodajući da su lične nesuglasice između Vladimira Putina i Hilari Klinton igrale važnu ulogu u tome.

Branimir Đokić
foto: Kurir televizija

Tramp je poznat po svojim izjavama, često bez osnova u realnosti, koje su ga dovele u centar pažnje.

- Kada Tramp kaže da može da reši ovaj sukob za 24 sata zbog dobrih odnosa sa Putinom, to jednostavno nije tačno. Nema dobrih odnosa između svetskih političara, svi gledaju svoje nacionalne interese - rekao je Đokić.

On je naglasio da niko ne može da reši ovako kompleksan sukob u tako kratkom vremenskom roku, te da su Trampove izjave često usmerene na dobijanje popularnosti, a ne na realna rešenja.

Donald Tramp
foto: AP Steven Hirsch

Đokić je takođe komentarisao nedavni sporazum o vojnom savezništvu između Rusije i Severne Koreje.

- To je rezultat posete koju smo imali prethodnih dana. Rusi će pomoći Koreji u vezi sa nuklearnim naoružanjem, a zauzvrat će Koreja slati artiljerijske granate i vojnike u Rusiju - objasnio je Đokić, dodajući da Rusija očigledno ima problem sa mobilizacijom ljudi.

Ovaj savez ima dalekosežne posledice.

- Kim Jong Un ima nuklearno oružje, a Kinezima se to ne dopada jer može podići eskalaciju u Pacifiku, što im ne odgovara - rekao je Đokić.

On je istakao da je Severna Koreja jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, te da je savezništvo sa Rusijom znak koliko je Rusija u teškoj situaciji.

04:25

TRAMP BI MOGAO PODRŽATI NETANJAHUA! Đokić tvrdi: Izjavio je da će završiti ukrajinski sukob za 24 sata zbog POPULARNOSTI

Đokić je takođe ukazao na rastuće tenzije na Bliskom istoku, posebno između Izraela i Libana.

- Izraelska armija je pripremila napade na Južni Liban, što bi moglo uticati na američke izbore. Tramp bi mogao podržati Netanjahua, što bi dodatno pogoršalo situaciju - rekao je Đokić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima. Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:36

NETANJAHU ĆE POKOPATI BAJDENA I DEMOKRATE DA BI OSTVARIO CILJ! Vujičić: Tramp će ih potući do nogu ukoliko ne uvezu izbeglice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track