CELA ZGRADA NESTALA U SEKUNDI! Ovako ruske snage termobaričnim eksplozivnim napravama uništavaju komplekse - GORI SVE (VIDEO)
Foto: Printscreen

kamera zabeležila

CELA ZGRADA NESTALA U SEKUNDI! Ovako ruske snage termobaričnim eksplozivnim napravama uništavaju komplekse - GORI SVE (VIDEO)

Planeta -

Ruske trupe u Ukrajini koriste razorne termobarične bombe za uništavanje čitavih zgrada u nameri da zauzmu grad Časov Jar na istoku Ukrajine. Čitavi neboderi su zahvaljujući ovom oružju zbrisani sa lica zemlje.

Prema Telegram kanalu ruskih specijalnih snaga, termobarične bombe u prah pretvaraju nekada grad u Donjeckoj oblasti. Ove bombe raspršuju aerosolni oblak goriva koji se pali, stvarajući ogromnu eksploziju koju prati udar talasa velike temperature.

Ukrajinski vojnici u toj oblasti rekli su da uprkos "nemilosrdnoj Ruskoj taktici", Časiv Jar neće pasti i još pruža otpot. Oni priznaju da nemilosrdni napadi remete rotacije trupa i isporuku nekih zaliha.

Putinove snage poslednja tri meseca pokušavaju pokušavaju da osvoje grad koji je pre rata imao samo 12.000 stanovnika. Čini se da je njihova najnovija strategija uništenja upotrebom termobaričkih bombi poslednji u nizu pokušaja da se zauzme Gasov Jar.

Ipak, kao i većina takozvanih okupiranih gradova, koje su ruske trupe zauzele u Ukrajini i Časiv Jar će po svemu sudeći biti sveden na nešto više od pukih ruševina. Istovremeno strategija Kremlja je i da se uništi ukrajinski elektroenergetksi sistem što ima za cilj da uništi moral građana i sputa proizvodnju u ukrajinskoj oružanoj industriji.

Napadi na ove civilne mete doneli su u utorak naloge za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za bivše ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika vojnog štaba generala Valerija Gerasimova zbog ratnih zločina.

Sudije su navele da postoje dokazi da su oni namerno izazvali veliku patnju ili ozbiljne povrede ili mentalnog ili fizičkog zdravlja ukrajinskih civila". Za ukrajinske vojnike koji brane istočni region Donjecka, Ruski kopneni napadi i vazdušni baraž ne dozvoljavaju malo predaha posle više od dve godine rata.

"Radimo, moglo bi se reći, bez odmora", rekao je komandir voda koji se, u skladu sa pravilima svoje brigade, identifikovao samo imenom - Aleksandar.

"Dakle, nema dva ista dana. Uvek morate biti spremni da radite dan i noć", dodao je on.

Njegov vod je deo ukrajinske 43. artiljerijske brigade. Oni žure na položaj i bez odlaganja ispaljuju baraž iz samohodne haubice na ruske položaje pre nego što brzo napuštaju položaj kako ne bi bili otkriveni.

Odbrana Časiv Jara je ključna. Grad ima važnu stratešku lokaciju i uzvišen položaja ali sada je uglavnom u ruševinama, leži zapadno od susednog Bahmuta, koji je prošle godine zauzela Rusija posle desetomesečne krvave bitke.

(Kurir.rs/Telegraf/Daily mail/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:25

KAMERA ZABELEŽILA TRENUTAK KAD JE BOMBAŠ SAMOUBICA AKTIVIRAO EKSPLOZIV: Mrtve još broje posle neviđenog horora na mitingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track