"UBICA PLANETA" PROLAZI PORED ZEMLJE! Naučnici otkrili da li ovaj monstruozni asteroid predstavlja PRETNJU
Foto: Profimedia

"UBICA PLANETA" PROLAZI PORED ZEMLJE! Naučnici otkrili da li ovaj monstruozni asteroid predstavlja PRETNJU

Planeta -

Džinovski asteroid nazvan "ubica planeta" trebalo bi da prođe bezbedno pored Zemlje, brzinom od oko 93,000 km/h.

Ovaj "potencijalno opasan" objekat veličine planine jedan je od najvećih svemirskih stena koje su prošle blizu Zemlje u više od jednog veka.

Asteroid, poznat kao 2011 UL21, je blizu Zemlje, što znači da njegova orbita povremeno dolazi unutar 1.3 astronomskih jedinica (AU) od Sunca — ili otprilike 1.3 puta prosečne udaljenosti između Zemlje i Sunca.

On orbitira oko našeg matičnog zvezdanog sistema jednom na svake tri godine. Na osnovu prethodnih posmatranja, svemirska stena je široka između 1.7 i 3.9 kilometara, prema SpaceReference.org, što znači da je veća od 99% poznatih asteroida blizu Zemlje, prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Asteroid 2011 UL21 je verovatno najmanje 10 puta manji od najveće svemirske stene koja je ikada pogodila Zemlju, Vredefort asteroida, i oko pet puta manji od stene koja je uništila dinosauruse pre otprilike 66 miliona godina.

Međutim, iako bi bilo kakav potencijalni udar od strane 2011 UL21 bio manje ekstreman od ovih istorijskih sudara, asteroid i dalje ima potencijal da izazove štetu na kontinentalnom nivou i izbaci dovoljno krhotina u atmosferu da izazove značajne klimatske promene, zbog čega se smatra "ubicom planeta", navode naučnici.

Asteroid 2011 UL21 će proći na oko 6.6 miliona kilometara od Zemlje, što je bliže nego što je bio našoj planeti u poslednjih najmanje 110 godina, prema simulacijama NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL).

Na ovoj udaljenosti, NASA ga smatra potencijalno opasnim objektom. Međutim, to je i dalje oko 17 puta dalje od naše planete nego Mesec.

Iako svemirska stena ne predstavlja pretnju za Zemlju, ni sada ni u budućnosti, zanimljiva je jer je verovatno jedan od 10 najvećih asteroida koji su prošli unutar 7.5 miliona kilometara od naše planete od 1900. godine, napisao je Gianluca Masi, astrofizičar i direktor Virtualnog teleskopskog projekta (VTP), u nedavnoj izjavi.

(Kurir.rs/Live science/Foto:Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track