BAJDENA MENJA NOVI KANDIDAT?! Demokrate u neviđenoj panici nakon debate! DONATORI TRAŽE DA MOMENTALNO OKONČA KAMPANJU (FOTO)
Foto: AP Gerald Herbert

bura

BAJDENA MENJA NOVI KANDIDAT?! Demokrate u neviđenoj panici nakon debate! DONATORI TRAŽE DA MOMENTALNO OKONČA KAMPANJU (FOTO)

Planeta -

Ne stišava se bura nakon prve televizijske debate glavnih rivala na američkim predsedničkim izborima Džoa Bajdena i Donalda Trampa!

Bajden i Tramp raspravljali su o glavnim temama poput imigracija, privrede, ratu u Ukrajini, sukobi Hamasa i Izraela, prava na abortus...

Većina komentara, međutim, uopšte ne ide na ruku aktuelnog predsednika i kandidata demokrata Bajdena. Analitičari su nakon debate odmah ocenili da među demokratima raste zabrinutost oko Bajdenovih šansi na izborima u novembru iako je većina funkcionera nakon debate javno podržala aktuelnog predsednika Amerike.

Spori početak Bajdena, kako je nastup šefa države nazvala potpredsednica Kamala Haris, zabrinuo je vrh Demokratske stranke.

Džo Bajden, debata, SAD
foto: AP Gerald Herbert

Politiko piše da su demokrate u panici i da se aktivno razgovara o novom kandidatu. Stratezi bliski trojici potencijalnih demokratskih predsedničkih kandidata rekli su za portal da su bili bombardovani porukama tokom debate.

Jedan od njih je primetio da je dobio zahtev da predloži kandidata koga predstavlja kao alternativu. Savetnik drugog mogućeg kandidata primetio je da je dobio nekoliko poruka o "katastrofi" od ključnih donatora koji su rekli da demokrate moraju nekako da reše ovo pitanje, ali je priznao da je to malo moguće ako se Bajden sam ne povuče. Politiko piše i da je jedan od najvećih donatora i pristalica Bajdena rekao da je vreme da američki predsednik okonča kampanju.

Donald Tramp, Džo Bajden, debata, SAD
foto: PA Will Lanzoni Cnn Photos

Hulijan Kastro, demokrata koji je služio za vreme Obame, navodi da Džo Bajden nije uspeo da pređe nisku lestvicu za ulazak u raspravu.

- Delovao je nespremno i izgubljeno. Nije bio dovoljno jak da efikasno parira Trampu koji neprestano laže - navodi Kastro.

Kejt Bedingfild, bivša direktorka komunikacija Bele kuće, koja je vodila prethodnu Bajdenovu kampanju, nazvala je nastup svog bivšeg šefa razočaravajućim.

- Trebalo je da dokaže narodu da ima energiju i izdržljivost, međutim, nije to učinio. To nije bila dobra rasprava za Džoa Bajdena - dodala je Bedingfild.

Donald Tramp, Džo Bajden, debata, SAD
foto: PA Will Lanzoni Cnn Photos

Kventin Fulks, glavni zamenik šefa kampanje aktuelnog predsendika, međutim, branio je Bajdenov nastup. Fulks je za BBC rekao da Bajden izneo svoju viziju Amerike u raspravi i da je Tramp bežao od odgovora. Ujedno je odbacio mogućnost otvorene konvencije ili drugog kandidata koji bi preuzeo Bajdenovo mesto.

- Predsednik Bajden biće demokratski kandidat i predsednik Bajden će pobediti na izborima - uveren je Fulks.

Republikanci su se složili s izjavama da su Bajdenove šanse na izborima nakon debate smanjene. Erik Šmit, republikanski senator iz Misurija, navodi da je debata prošla bolje od očekivanog.

- Predsednik Tramp je vrlo dobar na nogama i poznaje probleme. Nisam mogao da očekujem ​​boli nastup - rekao je senator.

Šmit je prokomentarisao i Bajdenov nastup za koga kaže da je izgledao zbunjeno i da ne veruje da će demokrati dopustiti još jednu debatu.

- Stvarno verujem da je Bajdenov učinak loš - rekao je Šmit.

debata, SAD, Donald Tramp
foto: AP Gerald Herbert

Kongresmenka iz redova republikanaca Mardžori Tejlor Grin ranije je rekla da će demokrate pokušati da zamene Bajdena kao svog predsedničkog kandidata i da je debata organizovana posebno u tu svrhu.

Anketa televizije CNN, koja je organizovala debatu, pokazala je da više od 80 odsto Amerikanaca koji su pratili sučeljavanje Bajdena i Trampa nije promenilo mišljenje o kandidatima.

Još 14 odsto ispitanika reklo je da ih je debata navela da preispitaju svoj stav, ali ga na kraju nije promenila dok je 5 odsto reklo da je događaj promenio njihovo mišljenje o tome za koga da glasaju.

Takođe se primećuje da su se posle debate mišljenja birača o Bajdenu pogoršala - samo 31 odsto Amerikanaca je imalo pozitivno mišljenje o njemu u poređenju sa 37 odsto istih ispitanika pre debate.

Istovremeno, prema anketi, Trampov rejting je porastao sa 40 odsto pre debate na 43 odsto posle nje.

Predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra 2024. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track