"TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?!" Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI
Foto: AP Gerald Herbert

kurir televizija

"TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?!" Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp učestvovali su u prvoj debati ovog izbornog ciklusa. Ovo je prvi put da su Bajden i Tramp bili u istoj prostoriji od debate u oktobru 2020. godine, s obzirom na to da bivši predsednik nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika.

Uoči prvog sučeljavanja, i Tramp i Bajden poručili su glasačima da bi izbor njihovog protivnika mogao da bude katastrofalan.

Glumac Dejan Jelača uključio se u jutarnji program iz Njujorka kako bi komentarisao sinoćnju debatu između Bajdena i Trampa.

- Prva politička debata dvojice kandidata jasno je pokazala da su i Tramp i Bajden veliki gubitnici cele ove priče. Razlog je jednostavan – mnogo dezinformacija, retorike, propagande i laži sa obe strane. Ono što američki narod želi da čuje jeste prvenstveno ekonomija. Slušali smo dve potpuno drugačije vizije Amerike, ali videćemo šta će biti. Ekonomija je na prvom mestu, zatim zdravstveni sistem, problem ilegalne migracije i pitanje abortusa -rekao je Jelača.

Dejan Jelača
foto: Kurir televizija

Jelača je naglasio da je debata pružila malo konkretnih odgovora na ključna pitanja:

- Spoljna politika je bila tema tek u drugom delu debate, a odnosi prema Ukrajini, Bliskom istoku i Kini su od posebnog interesa za nas. Moj stav, koji deli većina Amerikanaca, jeste da su oba kandidata možda najlošiji mogući izbor. Bajden je očigledno fizički iscrpljen i to se više ne može braniti. Tramp, s druge strane, nije uspeo da se obrati nezavisnim glasačima i objasni kako će izgledati Amerika pod njegovim vođstvom, posebno u kontekstu spoljne politike.

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Jedan od najvećih problema, prema Jelači, jeste nedostatak jasne vizije:

- Nismo dobili odgovor kako će Tramp rešiti rat u Ukrajini za 24 sata ili kako će rešiti sukobe na Bliskom istoku i konflikt između Kine i Tajvana. Mnoga pitanja ostala su bez odgovora, a debata nije promenila mišljenje birača. Oni koji podržavaju Trampa nastaviće da ga podržavaju, isto važi i za Bajdena. Identična retorika koju smo slušali ranije nije donela ništa novo.

Jelača je istakao da su oba kandidata koristila propagandne taktike:

- Ponovo smo čuli pretnje da će, ako Bajden pobedi, početi Treći svetski rat, a 12 miliona ilegalnih migranata planira terorističke akcije u Americi. S druge strane, Bajden tvrdi da će povratak Trampa značiti kraj američke demokratije. Ništa novo nismo čuli.

Dejan Jelača
foto: Kurir televizija

Na kraju, Jelača je zaključio da su pozicije ostale nepromenjene:

- Mediji prenose da su pozicije ostale iste i da se ništa krucijalno neće promeniti posle ove debate. Američki narod reaguje različito, ali generalni utisak je da nije došlo do značajnih promena. Sačekaćemo nove ankete kako bismo videli kako je javnost reagovala na ovu prvu debatu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:06

NAJNEIZVESNIJI IZBORI U ISTORIJI AMERIKE! Jelača direktno iz Njujorka otkrio: Da li će Bajden pomilovati sina zbog droge i oružja?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track