RUSIJA ZAPRETILA SAD ZBOG INCIDENTA U CRNOM MORU! Tenzije ponovo rastu, moglo bi da dođe do RATA?!
Foto: EPA/Jan Spoelstra

PREDUZIMAJU SE MERE

RUSIJA ZAPRETILA SAD ZBOG INCIDENTA U CRNOM MORU! Tenzije ponovo rastu, moglo bi da dođe do RATA?!

Planeta -

Rusija je izdala upozorenje zbog američkih špijunskih dronova u Crnom moru obećavši da će njene snage usvojiti "mere brzog odgovora" kako bi sprečile potencijalne incidente u vazdušnom prostoru.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se američki dronovi sve češće pojavljuju iznad Crnog mora i optužilo Vašington da ih koristi za izviđanje i razmenu obaveštajnih podataka s Kijevom.

Dodali su da je novi ruski ministar odbrane Andrej Belousov naložio Glavnom komandantu vojske da preduzme mere protiv američkih dronova.

SAD je prethodno odgovorio na upozorenja Moskve u vezi s tim rekavši da će nastaviti svoje misije u blizini Krima, koju je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. "Nastavićemo da letimo i delujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda", rekao je prošlog marta savetnik Bele kuće.

Upozorenje iz Rusije dolazi nakon što je američki ministar obrane Lojd Džej Ostin u utorak prvi put telefonski razgovarao s Belousovim.

"Raste rizik za jednaki rat. NATO će biti kriv"

"Pojačani letovi američkih dronova iznad Crnog mora ukazuju na sve veću uključenost Sjedinjenih Država i zemalja NATO-a u sukob u Ukrajini na strani Kijeva", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva obrane.

ruska vojska, Crno more
foto: EPA/Vadim Savitsky Russian Defenc

"Takvi letovi uveliko povećavaju verovatnost incidenata u vazdušnom prostoru sa avionima ruskih Vazdušno-svemirskih snaga, što povećava rizik od jednakog sukoba između saveza i Ruske Federacije. Zemlje NATO-a biće odgovorne za to", saopštilo je ministarstvo.

"Ministar odbrane Ruske Federacije Andrej Belousov naložio je Glavnom komandantu Oružanih snaga Ruske Federacije da izradi predloge mera za brzo reagovanje na provokacije", dodali su.

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track