POGOĐENO DIREKTNO U METU, VATRA I DIM KULJAJU NA SVE STRANE! Rusi naneli žestok udar Ukrajincima, isplivao snimak (VIDEO)
Foto: Printscreen

gori sve

POGOĐENO DIREKTNO U METU, VATRA I DIM KULJAJU NA SVE STRANE! Rusi naneli žestok udar Ukrajincima, isplivao snimak (VIDEO)

Planeta -

Lanser M142 HIMARS je gađan taktičkom balističkom raketom Iskander-M dok je bio uskladišten u skladištu u blizini naselja Jasenovoje u pravcu Donjecka.

Najmanje 20 ukrajinskih vojnika koji su upravljali i opsluživali lanser je ubijeno ili ranjeno u udaru, tvrde ruski izvori.

Kako se navodi u odvojenom izveštaju, M270 MLRS lanser je otkriven od strane drona prilikom povlačenja u skladište u blizini naselja Ševčenkove u pravcu Nikolajeva. Skladište je tada brzo gađano taktičkom balističkom raketom Iskander-M.

Sjedinjene Države su isporučile ukrajinskim snagama najmanje 39 lansera HIMARS od početka ruske vojne operacije u Ukrajini februara 2022. godine. Nemačka je ranije ove godine obećala da će kupiti još tri za kijevske snage.

Tokom istog perioda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Francuska i Nemačka isporučile su kijevskim snagama najmanje 16 MLRS i MARS II, nemačku verziju sistema.

Ovi lanseri su obično naoružani GMLRS GPS-navođenim raketama serije M30/M31, koje imaju domet veći od 70 kilometara, ili taktičkim balističkim raketama MGM-140 ATACMS sa dometom između 165 i 300 kilometara u zavisnosti od verzije.

Ruska vojska je već oštetila ili uništila mnoge ukrajinske lansere HIMARS i MLRS koristeći precizno navođeno oružje, poput Iskander-M, međutim, upravo najveće probleme im idalje prave pomenuti sistemi.

(Kurir.rs/Oružje online/Preneo: A.N.)

Bonus video:

07:31

BIO SAM S RUSKINJOM KOJA MI JE REKLA DA IMAJU ORUŽJE JAČE OD NUKLEARNOG Šokantna izjava Veljka Rakića o ratu u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track