MOSKVA HITNO REAGOVALA NA PREBACIVANJE AMERIČKOG TAJFUNA U EVROPU: Putin izdao naređenje vojnom vrhu STIŽE ZASTRAŠUJUĆ ODGOVOR
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia, AP Vyacheslav Prokofyev

trka u naoružavanju

MOSKVA HITNO REAGOVALA NA PREBACIVANJE AMERIČKOG TAJFUNA U EVROPU: Putin izdao naređenje vojnom vrhu STIŽE ZASTRAŠUJUĆ ODGOVOR

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija obnoviti proizvodnju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa!

Rakete dometa od 500 do 5.000 km, koje su u sovjetsko vreme bile punjene nuklearnim bojevim glavama i usmerene na NATO članice u Evropi, uništene su kasnih osamdesetih u sklopu sporazuma koji su potpisali tadašnji lideri SSSR i SAD Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

Amerika se inače 2019. godine povukla iz sporazuma optužujući Rusiju da ga krši.

- Sjedinjene Američke Države su se pod izmišljenim izgovorom povukle iz sporazuma i najavile da će proizvoditi takve raketne sisteme - rekao je Putin u petak na sastanku Saveta bezbednosti.

Američke rakete srednjeg i kratkog dometa prebačene su prema njegovim rečima u Dansku na vežbe i isprobane su na Filipinima.

- Moramo da reagujemo i donesemo odluku šta ćemo dalje da radimo. Očigledno treba da počnemo da proizvodimo ovakve udarne sisteme i da onda na osnovu stvarne situacije donesemo odluku gde ćemo ih postaviti ako je potrebno - rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: AP Sergei Bobylev

Rusija prema američkim podacima već ima u svom arsenalu rakete koje spadaju u kategoriju srednjeg i kratkog dometa. Reč je o raketi 9M729 kompleksa Iskander koja može biti opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Uprkos činjenici da je deklarisani domet kompleksa 500 km, Sjedinjene Države veruju da je 9M729 sposoban da leti mnogo dalje, a kada je raspoređen u Kalinjingradskoj oblasti njegov radijus uništenja pokriva prestonice zapadne Evrope.

Upravo je to bio razlog za povlačenje Vašingtona iz INF ugovora koji je svojevremeno okončao nuklearnu trku Evropi. Rusija je, međutim, takođe izrazila pritužbe protiv Sjedinjenih Američkih Država tvrdeći da bi raketni odbrambeni sistemi koji se nalaze u Poljskoj i Rumuniji mogli da se koriste u svrhe udara.

Putin je već u prvim danima rata sa Ukrajinom najavio prelazak ruskih nuklearnih snaga na "poseban režim" borbenog dežurstva, a šest meseci kasnije zapretio je da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva za zaštitu anektiranih teritorija Ukrajine.

Ruski lider je početkom 2023. godine najavio suspenziju učešća Rusije u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama - poslednjem bilateralnom sporazumu preostalom iz ere detanta koji je ograničio broj nuklearnih bojevih glava među velikim nuklearnim silama.

Mesec dana kasnije, najavio je raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, a nedavno je naredio vežbe o njihovoj upotrebi.

Putin je pre nekoliko dana objavio i da se Rusija sprema da promeni svoju nuklearnu doktrinu koja u svojoj trenutnoj verziji dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju nuklearne pretnje ili egzistencijalne pretnje državi. Buduća revizija doktrine je zbog činjenice da Zapad razmatra mogućnost snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja, a razvija i eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage.

AMERIKA RAZVILA TAJFUN

Američka vojska je prema navodima AP-a nakon povlačenja iz sporazuma napredovala u razvoju konvencionalne rakete srednjeg dometa za lansiranje sa zemlje pod nazivom Tajfun!

Sistem je navodno testiran proletos na Filipinima.

Tajfun inače ispaljuje dve mornaričke rakete - Tomahavk (TLAM) i Standardnu raketu-6 (SM-6).

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

08:50

PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track