MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA BLIŽI SE KRAJU SVOG RADNOG VEKA: Poznata i buduća sudbina ogromnog istraživačkog kompleksa
Foto: NASA

poduhvat

MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA BLIŽI SE KRAJU SVOG RADNOG VEKA: Poznata i buduća sudbina ogromnog istraživačkog kompleksa

Planeta -

Nasa planira da 2030. godine vrati Međunarodnu svemirsku stanicu na Zemlju!

Međunarodna svemirska stanica nalazi se na kraju svog operativnog veka i Nasa je za potrebe kompanije Space X opredelila budžet od 843 miliona dolara kako bi bila bezbedno uklonjena iz orbite.

Plan američke svemirske agencije podrazumeva da specijalno dizajnirana letelica kompanije Space X vrati Međunarodnu svemirsku stanicu, koja je veličine fudbalskog terena, nazad na Zemlju ubrzo posle završetka njenog operativnog veka, a to je 2030. godina.

Live science navodi da se očekuje da će brzina kojom će se tada Međunarodna svemirska stanica kretati kroz našu atmosferu biti veća od 27.500 kilometara na sat i da će pasti u okeanske vode.

- Izlazak svemirske stanice iz orbite podržava planove Nasa za buduća komercijalna odredišta i omogućava nastavak korišćenja svemira u blizini Zemlje - rekao je Ken Bauersok iz Direkcije za misije svemirskih operacija.

Prvi delovi "plutajuće laboratorije" lansirani su inače 1998. godine.

Međunarodnu svemirsku stanicu od 2000. godine posećuju i koriste astronauti iz SAD, Japana, Rusije, Kanade i Evrope koji su relizovali više od 3.300 naučnih eksperimenata.

Međutim, svemirska stanica približava se svom roku trajanja, tehnički kvarovi i curenje izazivaju sve češće probleme posadama, a ugovori između pet nacionalnih svemirskih agencija učesnica koji su označili eru globalne saradnje u svemiru nakon završetka Hladnog rata će se okončati do 2030. godine.

Međunarodna svemirska stanica se takođe suočava sa rizicima zbog rastućeg problema svemirskog smeća - ostataka drugih ugašenih satelita koji se kreću oko Zemlje velikom brzinom.

Devet astronauta na MSS bilo je prinuđeno da se u četvrtak skloni u usidrenu kapsulu posade "Boing Starlajnera" zato što su stotine komada krhotina sa razbijenog satelita ugrozile bezbednost svemirske stanice. Posadi je dozvoljeno da se vrati na MSS posle oko sat vremena, a operacije su nastavljene normalno.

(Kurir.rs/RTS/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:48

Svemirska letelica Šendžou-16 uskoro će biti lansirana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track