AMERIKA NIKAD BLIŽA PRIMENI 25. AMANDMANA: Novi šok nakon debate, Bajden na korak do smene, poznato i ko bi mogao da ga zameni
Foto: AP Gerald Herbert

drama

AMERIKA NIKAD BLIŽA PRIMENI 25. AMANDMANA: Novi šok nakon debate, Bajden na korak do smene, poznato i ko bi mogao da ga zameni

Planeta -

Šokantan nastup Džoa Bajdena (81) na predsedničkoj debati podstakao je zahteve da se 25. amandman primeni za njegovo smenjivanje sa mesta šefa države!

Aktuelni američki predsednik digao je na noge i demokrate i republikance jer je često gubio tok misli i zastajao usred rečenice, ali i mešao teme tokom debate s glavnim rivalom na izborima Donaldom Trampom!

Džo Bajden je rekao da ne planira da se povuče, međutim, sve je veća zabrinutost zbog njegovog kognitivnog pada i to je podstaklo pozive da se 25. amandman primeni prvi put u istoriji SAD.

- Znam da nisam mlad čovek. Ne hodam tako lako kao nekada i ne debatujem tako dobro kao nekada, međutim, znam šta znam, znam kako da kažem istinu i znam kako da radim ovaj posao - rekao je Bajden na mitingu u saveznoj državi Severna Karolina dan nakon što se mučio u televizijskom obračunu sa svojim republikanskim rivalom.

Odeljak 4 amandmana dozvoljava smenu predsednika koji se smatra nesposobnim zbog bilo koje vrste bolesti ili povrede. To je najkontroverzniji deo amandmana i donosi se ako se potpredsednik i većina u Kongresu složi da predsednik više ne može da radi svoj posao. Potpredsednik tada postaje vršilac dužnosti predsednika.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson javno je pozvao članove administracije da smene predsednika Bajdena.

- Naši rivali vide slabost u Beloj kući kao i svi mi. Mislim da je situacija veoma opasna. Zamolio bih članove Kabineta da pogledaju u svoja srca - rekao je Džonson.

Napomenuo je da razume paniku u redovima demokrata, ali je naglasio da je reč o celoj državi.

Bajdena je moguće zameniti i kao predsedničkog kandidata demokrata iako već ima dovoljno delegata da bi dobio nominaciju. Trenutno ima 3.894 obećana delegata i potrebno mu je samo 1.976 da bude nominovan. Delegati po zakonu moraju da glasaju za njega.

Međutim, ako bi Bajden odustao od trke, to bi značilo da bi se o nominaciji odlučivalo na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u avgustu. Delegati bi tada mogli da glasaju za bilo kog kandidata. Aktuelna potpredsednica Kamala Haris ne bi automatski bila kandidat niti bi imala vlasništvo nad Bajdenovim delegatima jer nije bila ni na jednom primarnom glasanju.

Njujork tajms je zatražio od Bajdena da se povuče dok je Vašington post imenovao 10 demokrata koji bi mogli da zamene Bajdena u izbornoj trci.

Jedan od glavnih kandidata mogla bi da bude guvernerka Mičigena i zvezda u usponu Demokratske stranke Grečen Vilmer. Druga opcija je Džoš Šapiro koji je prema navodima Vašington posta pripreman da bude glavni demokratski kandidat na izborima 2028. godine. Idealna opcija bila bi Mišel Obama, supruga bivšeg predsednika baraka Obame, koja, međutim, nije pokazala interesovanje da se kandiduje.

Aktuelna potpredsednica Kamala Haris najverovatnije bi ispala iz trke pošto je prema navodima lista nepopularna kao Bajden.

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track