"IGLA" OBORILA Su-25: Neverovatan snimak sa fronta u Ukrajini, avion bio u niskom letu, pilot nije znao da ga ČEKA ZASEDA (VIDEO)
Foto: Printscreen

šok

"IGLA" OBORILA Su-25: Neverovatan snimak sa fronta u Ukrajini, avion bio u niskom letu, pilot nije znao da ga ČEKA ZASEDA (VIDEO)

Planeta -

Pripadnici Nacionalne garde Ukrajine navodno su oborili ruski jurišni avion Su-25 iznad Donjecke oblasti!

Jedinica 31. brigade Nacionalne garde Ukrajine pogodila je prema navodima ukrajinskih medija rusku letelicu pomoću prenosive rakete zemlja-vazduh "Igla".

Na kratkom snimku se ne vidi jasno trenutak obaranja, međutim, čuje se kako vojnici kliču od radosti.

- Stražari su napredovali do odbrambenih linija koje su držali od početka potpune invazije. Otkrili su neprijateljski Su-25 koji je izvršio borbeni nalet. Zbirni proračun MANPADS-a delovao je ažurno i profesionalno - navodi Nacionalna garda Ukrajine.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine naveo je u petak da je oboren ruski ratni avion, međutim, nije navedeno više detalja.

"Igla" je inače sovjetski prenosivi PVO sistem sa infracrvenim navođenjem dizajniran za uništavanje niskoletećih vazdušnih ciljeva. Ima efikasan domet do 5.000 metara. Ušla je u upotrebu početkom osamdesetih godina i danas razne modifikacije sistema koristi više od 30 armija na svetu.

"Igla" je korišćena u skoro svim sukobima u poslednjih 30 godina - uključujući i ratove na prostoru nekadašnje SFRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track