NAJOPASNIJI RUSKI AVIONI STOJE NEDALEKO OD GRANICE SA UKRAJINOM! Kijev je spreman, treba mu samo OVO odobrenje DA REAGUJE
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

NAPETO

NAJOPASNIJI RUSKI AVIONI STOJE NEDALEKO OD GRANICE SA UKRAJINOM! Kijev je spreman, treba mu samo OVO odobrenje DA REAGUJE

Planeta -

Vazdušna baza Voronjež Malševo na jugu Rusije nalazi se 160 kilometara od granice sa Ukrajinom i mogla bi da bude najvažnija i najranjivija meta u Rusiji. Ali izgleda da je za sada nema na spisku ukrajinskih meta.

Lovci-bombarderi Suhoj Su-34 koji pripadaju 47. gardijskom bombarderskom avijacijskom puku ruskog vazduhoplovstva svakodnevno poleću iz baze, bacajući moćne klizne bombe na ukrajinske trupe i civile sa udaljenosti od 40 kilometara ili više.

Razaranja su zapanjujuća. "Suhoju je potrebno samo nekoliko minuta da stigne do područja napada blizu granice, a zatim se vrati u bazu. Veliki broj aviona stacioniranih na aerodromu omogućava istovremeno postavljanje bombi i gađanje više ciljeva odjednom na ukrajinskoj teritoriji", objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt.

Desetine pukovskih Suhoj Su-34, koji verovatno čine polovinu aktivne ruske flote supersoničnih dvomotornih lovaca-bombardera, i rutinski su parkirani na otvorenom na nedavno renoviranoj pisti baze.

Oni su u dometu najboljeg ukrajinskog oružja za duboke udare – projektila taktičkog raketnog sistema američke vojske. "Ukrajina bi potencijalno mogla da onesposobi celu operativnu flotu koja se tamo nalazi ako joj bude dozvoljeno da izvrši takav napad", navodi Frontelidžens insajt.

Ali administracija američkog predsednika Džoa Bajdena još nije dala dozvolu ukrajinskoj vladi da usmeri ATACMS ka Voronjež Malševu. I tako, za sada, Su-34 iz Voronježa Malševa skoro nekažnjeno bombarduju svakog dana, bacajući otprilike stotinu kliznih bombi na ukrajinske položaje i gradove, ubijajući i vojnike i civile.

Da bude jasno, ukrajinske snage imaju druge načine da zaustave klizne bombardere. Zasad, međutim, ne gađaju avione iz Voronježa Malševa.

Jedna od opcija je da se obore bombarderi pre nego što ispale svoju municiju. Problem je u tome što ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nema dovoljno američkih baterija za protivvazdušnu odbranu Patriota da zaštiti veće gradove, a kamoli da ih postavi dovoljno blizu granice da presretnu Suhoj 47. gardijskog bombarderskog puka.

Ukrajina ima samo pet Patriot baterija. Jedan štiti Kijev. Čini se da drugi štite Odesu i Harkov. Dve dodatne baterije koje su obećane, ali još nisu isporučene od strane Nemačke i Sjedinjenih Država, mogle bi da zaštite Dnjepar i Krivi Rih.

Dok ukrajinski saveznici ne pošalju mnogo više baterija Patriot, malo je verovatno da će Ukrajinci rizikovati jednu duž severne granice između Voronježa Malševa i Harkova.

Poslednji put kada su ukrajinske vazduhoplovne snage izašle na put sa mobilnom baterijom Patriot, primetio ju je ruski dron, a ruska raketa je raznela dva lansera na kamionu. "Pokušaj presretanja Suhoja sa baterijom Patriota u okruženju punom dronova predstavlja značajan rizik", istakao je Frontelidžens insajt, piše Forbs.

Suhoj 35, Su-35, 13.11.2018.
foto: AP

Isto tako, bilo bi rizično za ukrajinsko vazduhoplovstvo da rasporedi buduću flotu bivših evropskih lovaca F-16 protiv jedrilica bombardera. "Redovno presretanje kliznih bombi biće veoma izazovno", napisao je analitičar Džastin Bronk u novoj studiji.

Glavni problem je ruska kopnena protivvazdušna odbrana, zbog koje je izuzetno opasno za ukrajinske ratne avione da lete na velikim visinama praktično bilo gde u Ukrajini, posebno u krugu od stotinu kilometara od linije fronta.

"Kada budu blizu linije fronta, ukrajinski piloti će morati da upravljaju njima na veoma malim visinama kako bi izbegli da budu otkriveni i oboreni", napisao je Bronk. "Na tako malim visinama, rakete F-16s se kreću u gustom vazduhu sa velikim otporom i moraju da se penju protiv gravitacije da bi dostigle visinu svojih ciljeva. Ovo ograničava njihov domet.

Ukrajina uvek može da usmeri dronove velikog dometa na Voronjež Malševo. Nedavni napadi dronovima na druge dve baze Su-34 – Kuščevku i Morozovsk, obe u Rusiji, oko 160 kilometara od istočne linije fronta, očigledno su oštetili ili uništili nekoliko Suhoj.

Iz nekog razloga, dronovi nisu snažnije bombardovali Voronjež Malševo. Moguće je da ista gusta ruska PVO koja preti F-16 takođe sprečava dronove da stignu do baze Suhoj.

Ovo nas vraća na ATACMS, još uvek ubedljivo najbolje oružje za gađanje Voronježa Malševa i otupljivanje ruske brutalne kampanje kliznog bombardovanja. Međutim, malo je verovatno da će Ukrajina ugroziti buduće isporuke raketa koristeći ih protiv ciljeva koje nisu odobrile Sjedinjene Države.

Tako Ukrajinci čekaju dozvolu za koju se nadaju da će uskoro stići. "Bolno je gledati te rakete kako lete iznad naših glava prema Harkovu i razmišljati da li će ovaj put vaš dom biti uništen", rekao je komandant ukrajinske bespilotne letelice Vašington postu.

(Kurir.rs/Forbes/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track