GRUPA UKRAJINSKIH CIVILA OSLOBOĐENA UZ POMOĆ VATIKANA: Među oslobođenima su i dva ukrajinska grkokatolička sveštenika
Foto: Profimedia

GRUPA UKRAJINSKIH CIVILA OSLOBOĐENA UZ POMOĆ VATIKANA: Među oslobođenima su i dva ukrajinska grkokatolička sveštenika

Planeta -

Desetoro ukrajinskih civila koji su Rusi držali kao zatvorenike godinama, pušteni su na slobodu nakon posredovanja Vatikana i u toku noći su stigli u Kijev, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako se navodi u saopštenju, svi su oslobođeni u petak. Neki su bili zarobljeni godinama pre ruske invazije. Papa Franja je rekao da je Sveta stolica bila uključena i u prethodne razmene zatvorenika.

Zelenskii je na društvenoj mreži Iks napisao: "Zahvalan sam svima koji su pomogli. Zahvaljujem se našem timu koji radi na oslobađanju zatvorenika. Takođe želim da odam priznanje za napore Svete stolice da ove ljude vrati kući." Među oslobođenima je bio i Nariman Dželjal, zamenik šefa Medžlisa, predstavničkog tela krimskih Tatara koje je preseljeno u Kijev nakon što je Rusija zauzela poluostrvo 2014. godine. Odveden je sa Krima, gde je živeo uprkos aneksiji, tačno godinu dana pre rata.

Među oslobođenima su i dva ukrajinska grkokatolička sveštenika. Jedan, Bogdan Heleta, uhapšen je 2022. godine u svojoj crkvi u okupiranom gradu Berđansku u jugoistočnom ukrajinskom regionu Zaporožja.

Papa Franja je u današnjem obraćanju pozvao na oslobađanje svih zarobljenika u ratu i zahvalio Bogu na oslobađanju dvojice sveštenika.

Prema ukrajinskom Koordinacionom štabu za tretman ratnih zarobljenika, 3.310 Ukrajinaca već je oslobođeno iz ruskog zarobljeništva od ruske invazije. Međutim više hiljada, kako civila tako i vojnog osoblja, su i dalje u zatvoru.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track